Investors substansvärde lyfter

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick den 30 september till 537,4 miljarder kronor, eller 702 kronor per aktie. Medicinteknikbolaget Mölnlycke sticker ut med en kraftig omsättningstillväxt i covid-19-pandemin.

Investor, med vd Johan Forssell, redovisar kvartalsresultat. Arkivbild

Investor, med vd Johan Forssell, redovisar kvartalsresultat. Arkivbild

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-19 09:00

Substansvärdet för Investor ökade med 46,4 miljarder eller 9 procent, inklusive återlagd utdelning, under kvartalet. Maktbolaget redovisar samtidigt en vinst före skatt på 27,1 miljarder kronor för tredje kvartalet 2020. Det kan jämföras med vinsten på 20,9 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Vd Johan Forssell tackar ledningarna för portföljbolagen, där börsbjässar som Atlas Copco, ABB och Astra Zeneca väger tungt.

"Jag är imponerad över hur ledningarna i våra företag hanterat detta utmanande år. De har bibehållit fokus på kunderna samtidigt som de snabbt anpassat sina verksamheter. Jag anser också att våra företag har gjort ett mycket bra jobb när det gäller att balansera nödvändiga kostnadsbesparingar med fortsatta prioriterade investeringar för att framtidssäkra verksamheterna och komma ur detta som långsiktiga vinnare", skriver han i en kommentar.

Bland bolagen som går bäst i portföljen sticker medicinteknikbolaget Mölnlycke ut, med en organisk omsättningstillväxt på 29 procent i konstant valuta. I huvudsak härrör lyftet från nya kontrakt på skyddsutrustning inom affärsområdet Surgical.

"Kontrakten förväntas påverka omsättningen positivt även under det fjärde kvartalet och in i 2021, men i mindre omfattning", skriver Johan Forssell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!