När EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit i höstas lade fram sitt förslag om hur minimilöner ska garanteras runt om i EU hördes tunga suckar från främst Sverige, Danmark och Finland.
Ett hot mot de nordiska modellerna, anser fackförbund, näringsliv och politiker, som befarar att direktivet riskerar att sänka systemet där lönerna sätts i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.
"Djupt oroande"
I EU-parlamentet är tyske kristdemokraten Dennis Radtke och nederländska socialdemokraten Agnes Jongerius huvudansvariga för frågan. När de nu lagt fram sin syn på hur förslaget borde se ut tycks den svenska kritiken snarare öka än minska.
– För att uttrycka det milt så är det djupt oroande. Det är tydligt att förhandlarna vill gå ett steg längre än ursprungsförslaget och det innebär att hotet mot vår kollektivavtalsmodell ökar, säger svenske EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S) till TT.
– Både irriterande och tondövt. Ingenting har fastnat på dem, anser kollegan Abir Al-Sahlani (C).
Oro för domstol
Såväl EU-kommissionären Schmitt som parlamentsförhandlarna Radtke och Jongerius betonar flitigt att man inte är ute efter att ändra den nordiska modellen.
– Vi vill inte orsaka en röra. Vi vill inte förstöra för svenska medborgare, säger Radtke på en pressträff via webben.
Samtidigt kan han inte garantera vad som skulle hända, om frågan i slutändan ställs på sin spets i EU:s domstol.
– I Tyskland har vi ett uttryck om att "till havs och framför en domare får man lägga allt i Guds händer", konstaterar Radtke.
Undantag?
Sverige är därför ute efter att få juridiskt bindande undantag, för att undvika vad Abir Al-Sahlani kallar "en rättslig mardröm".
Frågan är bara hur det kan göras. Agnes Jongerius är skeptisk till att rent geografiskt lista att reglerna inte ska gälla i vissa länder. Hon hoppas ändå att det ska gå att hitta en lösning.
– Vårt kaffedrickande med våra svenska kollegor är inte över än. Jag hoppas att vi kan hitta en bättre lösning än ett geografiskt undantag. För börjar vi där finns ingen ände: varför ska då inte Polen eller Ungern säga att de också vill ha undantag? frågar sig Jongerius i EU-parlamentet.