Senast den 15 oktober vill Storbritannien ha kommit överens med Bryssel i de förhandlingar som hittills har haft begränsad framgång.
"Om vi inte kan komma överens till dess, då ser jag inte att det kommer att bli ett frihandelsavtal mellan oss. Då borde vi acceptera det och gå vidare", sade den brittiske premiärministern i ett skriftligt uttalande på måndagen, enligt ett utskick från hans kansli.
"Vi får i så fall ett handelsavtal med EU som det som Australien har. Och jag vill vara helt tydlig med att det, precis som vi sagt från början, blir en bra lösning för Storbritannien", meddelade Johnson.
Rundar avtal?
Än mer dramatiska var samtidigt uppgifterna om att den brittiska regeringen på onsdag ska lägga fram ett lagförslag som i praktiken innebär att man rundar delar av det utträdesavtal som Storbritannien och EU till sist enades om i fjol höstas.
Enligt uppgifter till tidningen Financial Times vill man bland annat vattna ur kravet på att nordirländska företag måste fylla i tullpapper för det man skickar till resten av Storbritannien.
En talesman för Boris Johnson hävdar dock att det endast handlar om "begränsade och förnuftiga åtgärder för att klarlägga vissa delar".
– Vi är fortsatt fullständigt inriktade på att genomföra såväl utträdesavtalet som protokollet om Nordirland, sade talesmannen i London enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters.
"Vänta och se"
Då hade såväl EU-företrädare som grannlandet Irland redan hunnit reagera skarpt.
"Jag litar på att den brittiska regeringen uppfyller utträdesavtalet, som är deras skyldighet gentemot ett internationellt avtal och ett villkor för alla framtida partnerskap", varnade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen via Twitter.
– Vi får väl vänta och se om det här är ett politiskt spel eller lagstiftning som verkligen kommer, sade Irlands utrikesminister Simon Coveney till tv-kanalen RTE.
– Om Storbritannien inte respekterar sina internationella åtaganden så underminerar det dess internationella ställning. Vem skulle vilja sluta handelsavtal med ett land som inte implementerar internationella fördrag?, sade en anonym EU-diplomat till nyhetssajten Politico Europe.
Svåra förhandlingar
De brittiska utspelen kommer samtidigt som EU och Storbritannien från tisdag till torsdag den här veckan samlas i London för en åttonde förhandlingsrunda om framtiden.
Det största tvisteämnet är fortsatt hur man garanterar att jämbördiga villkor gäller för de varor som Storbritannien vill sälja på EU:s inre marknad. Även fisket är komplicerat, där Storbritannien inte vill ge EU samma tillträde som förut till de fiskrika brittiska vattnen.
– Förhandlingarna är svåra, eftersom britterna vill ha det bästa av båda världar, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier till radiokanalen France Inter på måndagen.