Kajmanöarna – inte längre ett skatteparadis

Fy skäms till Anguilla och Barbados som nu placeras på EU:s svarta lista över skatteparadis. Kajmanöarna och Oman går i stället åt andra hållet.

Turistanläggning på det brittiska territoriet Kajmanöarna – Cayman Islands – i Västindien. Arkivbild.

Turistanläggning på det brittiska territoriet Kajmanöarna – Cayman Islands – i Västindien. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-06 11:55

Den svarta lista som infördes år 2017 är EU:s sätt att peka finger mot länder och jurisdiktioner som inte anses samarbeta när det handlar om skattefusk och skatteflykt.

Tisdagens förändringar går jämnt ut. Anguilla och Barbados läggs till sedan de nedgraderats från delvis till inte tillmötesgående i frågor om öppenhet och informationsutbyte.

I gengäld försvinner Oman, efter nyinförda lagar om automatisk information, och Kajmanöarna, tack vare reformer när det gäller investeringsfonder.

EU:s ministerråd ser förändringarna som rent tekniska och naturliga. Ändå finns skarp kritik från exempelvis hjälporganisationer.

"Kajmanöarna är ett av världens värsta skatteparadis – landet har noll procent i företagsskatt och enligt (Internationella valutafonden) IMF är landet en av tio ekonomier där mer än 85 procent av alla bluffinvesteringar sker", säger Heidi Lampinen från Oxfam Sverige i ett pressmeddelande.

Tisdagens beslut kom samtidigt som EU-ländernas finansministrar satt uppkopplade i ett webbmöte för att bland annat diskutera huvuddelen av det stora coronastödspaket som stats- och regeringscheferna enades om i somras. Slutförhandlingar om att formellt införa stödprogrammet – förkortat RRF – ska nu inledas med EU-parlamentet.

Fakta: EU:s svarta lista

EU-länderna enades i december 2017 om en svart lista över länder som inte uppfyller vissa kriterier i skattesammanhang: tillräcklig öppenhet, rättvis beskattning och följande av OECD-ländernas så kallade Beps-arbete mot skatteplanering och skattefusk.

För tillfället består listan av tolv länder och områden:

Oceanien (6): Amerikanska Samoa, Fiji, Guam, Palau, Samoa och Vanuatu.

Afrika (1): Seychellerna.

Centralamerika/Västindien (5): Amerikanska Jungfruöarna, Anguilla, Barbados, Panama och Trinidad och Tobago.

Därtill finns en "grå lista" med länder som utlovat åtgärder inom kort för att uppfylla kriterierna. På den listan finns nu tio länder och områden: Australien, Botswana, Eswatini (före detta Swaziland), Jordanien, Maldiverna, Marocko, Namibia, Saint Lucia, Thailand och Turkiet.

Källa: Ministerrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!