Kenya vill ha krislån från IMF

Kenyas regering förhandlar med Internationella valutafonden (IMF) om villkoren för stödpaket med nödlån på 2,3 miljarder dollar (motsvarande 20 miljarder kronor). Detta sedan Kenya nyligen meddelat att man planerar att skjuta på betalningar av räntor och amorteringar.

Stoppa coronasmittan lokalt är graffitikonstnärernas budskap till de boende i Nairobis mest utsatta stadsdel, Mathare. Arkivbild

Stoppa coronasmittan lokalt är graffitikonstnärernas budskap till de boende i Nairobis mest utsatta stadsdel, Mathare. Arkivbild

Foto: Khalil Senosi AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-23 13:40

Det östafrikanska landet hoppas säkra utbetalningar av nödlån från IMF på 725 miljoner dollar under första halvåret 2021, rapporterar Reuters med hänvisning till Kenyas finansdepartement.

Förslag till IMF-styrelsen

Så sent som i fredags flaggade IMF-tjänstemän för att de hoppas kunna föreslå ett stödprogram till Kenya för beslut i IMF:s styrelse tidigt 2021.

Kenya har drabbats hårt i coronakrisen, som gjort det svårt för landet att hantera sina statsfinansiella åtaganden. Krisen har bland annat raderat ut en stor del av landets relativt stora turistintäkter.

IMF har berömt Kenyas regering för krishanteringen, som bland annat bestått av sänkta räntor, skuldlättnader, riktade skattelättnader och stödprogram för de mest utsatta hushållen.

"Kenyas utvecklingsmål har trots detta drabbats av ett betydande bakslag. Covid-19-chocken har förtydligat skuldrelaterade sårbarheter och exponerat svaga länkar i vissa statskontrollerade verksamheter", enligt IMF.

BNP-fall på 5,7 procent

Kenyas BNP krympte 5,7 procent under andra kvartalet, den första BNP-minskningen för tillväxtlandet sedan finanskrisen för tolv år sedan. Huvudförklaringen var smittskyddsåtgärder som bromsade den ekonomiska aktiviteten.

I förra veckan deklarerade Kenyas finansminister Ukur Yatani att Kenya planerar att ansöka om skuldlättnader inom ramen för det program som G20-länderna har utarbetat. Samtidigt meddelade Yatani att landet avser att skjuta upp räntor och amorteringar på sammanlagt 690 miljoner dollar som skulle ha betalats inom kort.

En av Kenyas största långivare är Kina och Kenyas regering har tidigare lovat att inleda förhandlingar med Kina om skuldlättnader, vilket är ett villkor för att G20-ländernas lättnader ska vara aktuella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!