KI:s så kallade barometerindikator stiger 8,1 enheter till 83,4 i juli. Det är tredje månaden i rad som indikatorn går uppåt efter bottennappet på 60,4 i april, då coronakrisen slog till med full kraft mot den svenska ekonomin.
"Trots uppgången ligger indikatorn på en fortsatt mycket låg nivå", skriver KI i ett pressmeddelande.
På storbanken SEB tolkar ekonomerna dock KI:s barometerindikator för juli som ännu ett tecken på att svensk ekonomi är på väg att återhämta sig under andra halvåret, trots att stämningsläget är under historiska nivåer och sjunker bland hushållen.
Oro bland hushållen
Det historiska medelvärdet ligger på en barometerindikator på 100.
Hushållens konfidensindikator sjönk 0,8 enheter till 83,3 i juli. I synnerhet har de tillfrågade fått en mer negativ inställning till inköp av kapitalvaror. Men synen på den svenska ekonomin har också blivit mer negativ.
Att stämningsläget bland hushållen försämras är kopplat till utvecklingen på arbetsmarknaden och oron för hur pandemin ska utveckla sig framöver, tror SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
– Vi ser ju en försämring på arbetsmarknaden, som vi tror kommer att fortsätta ett tag till. Och det pratas mycket om hur arbetslösheten ser ut, så jag tror det finns en oro bland hushållen för vad som ska hända, säger han.
Han tillägger att det är svårtolkade mätningar i detta skede i en så djup ekonomisk kris som Sverige och världsekonomin nu genomlider.
– Det gäller all statistik, säger han.
Konsumtion under normala nivåer
Bilden av en nedtryckt stämning bland hushåll stämmer ganska väl med den bild som kommer från andra mätningar, som färska kortdata från storbanken Swedbank. De visar på en hushållskonsumtion på omkring 5 procent under normala nivåer under högsommaren.
Bland företagen bidrog samtliga sektorer till en positiv utveckling. Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin steg 6,4 enheter till 95,7 i juli, medan det för detaljhandeln blev ett lyft på 11 enheter till 96,7. Detaljhandeln gläds bland annat åt ett minskat missnöje med varulagren. För tjänstesektorn lyfte konfidensindikatorn med 11,4 enheter till 73,3.
"En av effekterna av covid-19-pandemin var att företagens omsättning minskade snabbt. Det innebär att man bör tolka positiva signaler från företagen med försiktighet då ökningen sker från en väldigt låg nivå", skriver KI.
Leveransproblem minskar
Minskad efterfrågan under pandemin är huvudorsaken till att företagen i tillverkningsindustrin har minskat produktionen, enligt KI, som fortsätter att ställa extrafrågor om detta när de gör sina enkäter. Företag som hänvisar till leveransproblem minskar samtidigt kraftigt, enligt undersökningen.
Andelen företag i sektorn som räknar med att produktionen påverkas negativt i stor utsträckning till följd av pandemin sjönk till 17 procent i juli, ned från 25 procent i juni. I april låg denna andel på 49 procent.
"Samtidigt har andelen företag som uppger att produktionen kommer att påverkas negativt i liten utsträckning till följd av pandemin ökat", skriver KI.
Enligt KI är utvecklingen snarlik inom tjänstesektorn och handeln.
"För bygg- och anläggningsverksamhet har andelen företag som svarar att byggandet förväntas påverkas negativt i någon utsträckning minskat jämfört med svaren i juni", skriver KI.