Så här långt in i 2021 fortsätter uppgången på världens ledande aktiebörser. I Tokyo noterade börsen i veckan en nivå som inte setts sedan 1990 och Stockholmsbörsen har sedan årsskiftet stärkts drygt sju procent.
På fondmarknaden sticker dock några fonder ut, nämligen sådana som har kopplingar till Kina. Bland de bäst presterande PPM-fonderna är det idel Kinafonder med i dagsläget uppgångar på mellan 20–26 procent.
Juliana Hansveden, fondförvaltare vid Nordea och inriktad mot Asien och Emerging Markets, ser främst två skäl till den starka öppningen på året:
– Kina hanterade redan under 2020 pandemin och har nu också lyckats undvika många av de mutationer som drabbat andra länder. Kina har också haft en lägre ekonomisk korrektion men även återfått tillväxten snabbare, vilket gör att man ligger ett steg före också fortsatt under 2021, säger hon till TT.
Dessutom ser hon en positiv faktor i form av den handelskonflikt som startade mellan Kina och USA under president Donald Trump nu hamnat i ett annat ljus under president Joe Biden.
– Även om spänningarna kommer att fortsätta finnas då Kina är på väg att ta över som världens största ekonomi har Biden hanterat situationen på ett annat sätt. För en investerare blir situationen nu mera förutsägbar.
Underskott i statsfinanserna
Allt detta har i sin tur påverkat kinesiska bolags tillväxtutveckling. Bolag som Tencent, upp 37 procent och Alibaba, plus 15 procent sedan årsskiftet, finns med i många svenska fonder inriktade mot just Kina.
Ytterligare en faktor är situationen i USA och Europa, påpekar Gustav Rhenman, grundare av Asia Growth Capital Management som förvaltar flera fonder, bland annat en mot investeringar i kinesiska bolag.
Stora underskott i statsfinanserna i anslutning till coronapandemin har i sin tur gett ringar på vattnet på obligationsmarknaden och i slutändan var institutionella fondförvaltare väljer att vända sig i sina investeringar.
– Vi ser hur investerare i exempelvis Mellanöstern skyr dollartillgångar och flyttar pengar från USA till framför allt Emerging Markets och Asien som nu får flödena. Investerare är oroliga för USA:s ekonomi, det är uppenbart att Kina klarade pandemin mycket bättre och då vill man äga bolag som växer där tillväxten kommer att vara högre, säger han.
Bör lyfta blicken
I en nyligen publicerad IMF-prognos spås också Kina utklassa övriga världen med en tillväxt på 8,1 procent under 2021, samtidigt som den globala tillväxten beräknas hamna på 5,5 procent.
Gustav Rhenman anser nu att svenska investerare borde lyfta blicken österut och förvånas över vad han menar "är en trögrörlighet".
– Tittar man på svenska investerare så har man mindre än fem procent i Asien och någon enstaka procent i Kina medan en betydande andel ligger i Sverige som är en liten ekonomi. Man har vuxit upp med Volvo, Ericsson, SKF medan man inte förstår exempelvis verksamheten i China Mobile. Du kan få en fantastisk avkastning och jag kan känna frustration att folk missar tåget och majoriteten kommer förstå det först när den stora uppgången har skett.
De kinesiska fonderna återfinns samtidigt generellt högt upp riskskalan baserade på fondens svängningar de senaste åren. Avgifterna ligger också generellt ganska högt.
Juliana Hansveden påpekar att man som småsparare ska ha en bred horisont:
– Precis som att man inte ska investera bara i Kina ska man inte bara investera i Sverige för den delen. Själv tror jag starkt på aktiv förvaltning men då måste man också lägga lite mer tid. På tillväxtmarknader handlar det också om långsiktig utveckling och att fånga bolag som bedöms ha potential.
Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig tidsangivelse i brödtextens första utgång.