Kinesisk ilska efter Trumps app-dekret

Donald Trump ger kinesiska Tiktok och Wechat en tidsfrist på 45 dagar innan apparna i praktiken spärras från USA-marknaden. Peking svarar med att anklaga USA-presidenten för "politisk manipulation och förtryck". Tiktok hotar med juridiska åtgärder.

Donald Trump är inget fan av Tiktok. Arkivbild.

Donald Trump är inget fan av Tiktok. Arkivbild.

Foto: Andrew Harnik

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-07 07:20

Trump är inte förtjust i den sociala videoplattformen Tiktok med över två miljarder nedladdningar världen över, eller den andra kinesiska appgiganten Wechat där användare bland annat kan chatta, betala och spela.

I torsdags natt, svensk tid, skrev den amerikanske presidenten under ett dekret som om 45 dagar förbjuder alla transaktioner med företagen bakom Tiktok och Wechat.

Utgör ett hot

Beslutet motiveras med att apparna utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och den amerikanska ekonomin". Utspelet är det senaste i en tid av politiskt bråk mellan USA och Kina, där Donald Trump har anklagat Tiktok för att samla in data från sina användare som sedan kan användas av kinesiska myndigheter. Något som förnekats upprepade gånger av Tiktoks ägare, Bytedance.

Trumps beslut kommer nära inpå rapporter om att amerikanska Microsoft är intresserat av ett köp av Tiktok, i alla fall den amerikanska delen av appen.

Tiktok meddelade i veckan att de planerar att bygga ett datacenter i Irland, något som enligt bolaget ska "stärka skyddet av deras användares data ytterligare".

Rasade på börsen

Undertecknandet av presidentdekretet fick internetjätten Tencent, bolaget bakom Wechat, att rasa på börsen i Hongkong. På förmiddagen, svensk tid, hade kursen backat med närmare sex procent.

Enligt Wang Wenbin, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, kommer åtgärden mot de kinesiska apparna att slå både mot användare och företag i USA. Han anklagar USA för maktmissbruk och orättfärdig behandling av icke-amerikanska företag, och "godtycklig politisk manipulation och förtryck".

Tiktok är "chockat" av Trumps dekret och säger sig vara redo att gå till amerikanska domstolar för att säkra att företaget och dess användare behandlas på ett rättvist sätt, enligt ett uttalande.

Tencent säger i ett uttalande att företaget granskar dekretet i syfte att nå en full förståelse av dess innebörd.

Fakta: Det här är Tiktok

Tiktok är en applikation där användarna skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance, som först lanserade appen i Kina 2016, med namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapplikation, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar, och enligt analysföretaget Sensor Tower passerade Tiktok i april 2020 2 miljarder nedladdningar världen över.

Moderbolaget Bytedance fördubblade sin omsättning mellan 2018 och 2019, från 7,4 miljarder dollar till 17 miljarder dollar, och gjorde en vinst på tre miljarder dollar enligt CNBC.

Internetstiftelsen rapport "Barnen och internet 2019" visar att Tiktok framför allt är populärt i mellanstadiet, där den används av 39 procent i Sverige. Sett över det hela undersökta åldersspannet, 11–19, är det betydligt fler flickor än pojkar som använder Tiktok. 37 procent av flickorna gör det, medan endast 17 procent av pojkarna gör det.

Det kinesiska ägandet har gjort appen till en världsangelägenhet. Donald Trump har länge hotat med ett förbud mot appen i USA, och ett förbud har redan blivit verklighet i Indien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!