Mycket talar för att pandemin förstärker existerande ojämlikheter, enligt Handelsbankens ekonomer.
För de förmögna
"Omfattande stimulanser har dock hållit tillbaka uppgången i arbetslösheten och därmed inkomstklyftorna. Å andra sidan har centralbankernas stimulansåtgärder också bidragit till högre tillgångspriser, till förmån för de förmögna", skriver de i ett pressmeddelande i samband med en färsk konjunkturrapport från storbanken.
"Även om ojämlikhet har kommit högre upp på den politiska agendan talar mycket för att trenden med ökande ojämlikhet fortsätter det kommande decenniet", tillägger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar.
Tar fart i tredje kvartalet
Återhämtningen väntas ta rejäl fart under det tredje kvartalet, när tjänstekonsumtionen lyfter till följd av minskade pandemirestriktioner, enligt Nyman och hennes stab. Sveriges BNP-tillväxt lyfter till 3,8 procent i år efter BNP-minskningen på 2,8 procent 2020, enligt prognosen.
"Skulle hushållen konsumera upp även det som sparats i ladorna då blir tillväxten betydligt högre och sannolikt kommer räntorna att stiga snabbare", skriver Nyman.
Hon ser inte någon inflationsspiral som ett troligt scenario, även om en kompott av tillfälliga faktorer på kort sikt pressar upp inflationen över Riksbankens och andra centralbankers inflationsmål.
"När marknaden inser att inflationsspöket drar förbi dämpas förväntningarna på framtida penningpolitisk åtstramning – inte minst vad gäller Federal Reserve, som vi inte förväntar oss höjer styrräntan förrän senare delen av 2023", skriver Nyman.