Kraftigt försäljningsras i modehandeln

Under coronapandemin har försäljningen i modehandeln rasat kraftigt. I maj blev utfallet det hittills värsta under krisen. I skohandeln rasade försäljningen med 45,3 procent.
–Man kan inte säga något annat än att det är dystra siffror, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Försäljningen av kläder och skor har rasat under coronakrisen. Flera företag har ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion de senaste månaderna. Arkivbild.

Försäljningen av kläder och skor har rasat under coronakrisen. Flera företag har ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion de senaste månaderna. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-11 06:05

Den totala försäljningen av kläder minskade med 26,3 procent i maj, jämfört med motsvarande månad i fjol. Siffran gäller försäljning i både modehandelns fysiska butiker och i deras nätbutiker. Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil.

Hittills i år har försäljningen av kläder minskat med 17,3 procent och skoförsäljningen med 35,4 procent.

Drastiska försäljningstapp

– Det är väldigt tydligt att modehandeln fortfarande lider väldigt hårt av coronakrisen. I andra delar av handeln har man kunnat se en viss vändning, men kläder och skor har det tufft, säger Karin Johansson till TT.

Och utan e-handeln skulle försäljningssiffrorna vara ännu dystrare.

– Plockar man bort den får man lägga på ytterligare några procent som försvinner, säger Johansson.

Hon tycker att utfallet betonar vikten av att regeringens så kallade omställningsstöd till företag förlängs för att fler företag och jobb ska kunna räddas.

Samtidigt ser hon vissa positiva tendenser när rörligheten i samhället luckras upp.

– Det finns ett uppdämt behov av att köpa kläder och skor och jag hoppas att sommarvädret kan bidra till att försäljningen ökar.

Förslag om modeskatt

Karin Johansson är kritisk till att regeringen mitt i krisen skickat ut ett förslag om en skatt på kläder och skor på remiss. Syftet är att få bort vissa skadliga kemikalier och förslaget skulle innebära att kläder och skor beskattas med 40 kronor per kilo.

– Det är helt tondövt med en sådan skatt mitt i en historiskt tuff kris. Den här skatten inför regeringen för att komma åt kemikalierna, men 84 procent av alla kläder vi köper innehåller inte de här kemikalierna, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!