Kraftigt vinstlyft för SCA

Skogskoncernen SCA redovisar ett kraftigt vinstlyft för årets första kvartal. "Högre försäljningspriser inom samtliga produktområden påverkade resultatet positivt", skriver SCA i en delårsrapport.

Skogsbolaget SCA rapporterar kvartalsresultat. Arkivbild.

Skogsbolaget SCA rapporterar kvartalsresultat. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-30 08:19

Skogsbolaget redovisar ett vinstlyft på 69 procent för årets första kvartal. Vinsten före skatt steg till 1 018 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 604 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Omsättningen föll

Omsättningen föll 13 procent till 4 172 miljoner kronor, jämfört med 4 793 miljoner kronor ett år tidigare.

"Förändringen var främst hänförlig till den avvecklade tryckpappersverksamheten och avyttringen av Wood Supply UK", skriver SCA om den minskade omsättningen.

Virkesförsörjningen har under kvartalet varit stabil, med sjunkande pris på massaved och stabila priser på timmer.

"Marknadsläget för sågade trävaror har fortsatt stärkts under kvartalet, drivet av globalt hög efterfrågan inom byggvaruhandeln och nybyggnation. Ihållande stark efterfrågan har lett till låga lager och högre marknadspriser på samtliga marknader", skriver SCA.

Leveransvolymer ökade

Leveransvolymerna ökade något under kvartalet jämfört med föregående kvartal. Och enligt SCA var efterfrågan på kraftliner, som används i förpackningar, mycket god under kvartalet.

"SCA:s pågående investeringsprojekt, att utöka kraftlinertillverkningen i Obbola samt att öka produktionen av CTMP (kemiskt förbehandlad termomekanisk massa) som förläggs vid Ortvikens industriplats, fortlöper enligt tidplan och budget", skriver SCA i rapporten.

SCA har under kvartalet stängt de tre återstående tryckpappersmaskinerna på Ortvikens industriplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!