Krögare: Ett mycket, mycket litet steg

Beslutet att tillĂ„ta restauranger att ha öppet tvĂ„ timmar senare pĂ„ kvĂ€llen frĂ„n nĂ€sta vecka vĂ€lkomnas som ett steg i rĂ€tt riktning för en hĂ„rt drabbad bransch av krögaren P G Nilsson.
–Men jag vill poĂ€ngtera att det Ă€r ett mycket, mycket litet steg, sĂ€ger han till TT.

Krögaren PG Nilsson, hÀr utanför krogen Sturehof i centrala Stockholm, lÄg bakom vinterns protestvÄg mot den kompensation som staten erbjöd restauranger nÀr restriktioner infördes. Arkivbild

Krögaren PG Nilsson, hÀr utanför krogen Sturehof i centrala Stockholm, lÄg bakom vinterns protestvÄg mot den kompensation som staten erbjöd restauranger nÀr restriktioner infördes. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2021-05-27 16:32

FrÄn fackligt hÄll Àr det tummen upp.

– Vi Ă€r vĂ€ldigt glada, sĂ€ger Malin Ackholt, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF).

– Det Ă€r bra för vĂ„r bransch. Det Ă€r bra för Sverige. Och vi hoppas att vi snart kan öppna upp som det var innan pandemin, tillĂ€gger hon.

Fördubblad arbetslöshet

Pandemin slog pĂ„ nĂ„gra veckor i fjol ut 16 500 personer med olika typer av tillfĂ€lliga anstĂ€llningar i branschen som blev arbetslösa, enligt Ackholt.

– Och vi har sett hur arbetslösheten bland vĂ„ra medlemmar har mer Ă€n fördubblats. MĂ€ngden korttidspermitterade har varit vĂ€ldigt hög och nĂ€r medlemmar har blivit Ă„teranstĂ€llda sĂ„ har det varit pĂ„ mindre fasta anstĂ€llningar – man har gĂ„tt frĂ„n tillsvidare till visstid, man har gĂ„tt frĂ„n heltid till deltid, sĂ€ger hon.

P G Nilsson, som driver krogkoncernen Svenska Brasserier med bland annat Stockholmskrogarna Riche och Sturehof, Ă€r mindre positiv till beskedet om förlĂ€ngda öppettider pĂ„ kvĂ€llarna.

– Jag ser mer det hĂ€r som att man förlĂ€nger begrĂ€nsningarna Ă€n nĂ„got annat, sĂ€ger.

Sista bestÀllningen klockan 22 och tomt pÄ gÀster senast en halvtimme efter det Àr det som gÀller frÄn och med den 1 juni.

– Det Ă€r fortfarande en enormt stor begrĂ€nsning av vĂ„r verksamhet och pĂ„verkar oss i mycket större utstrĂ€ckning Ă€n vad vi fĂ„r ersĂ€ttning för frĂ„n staten, tillĂ€gger han.

Ingen barservering

Dessutom Ă€r det fortfarande bara fyra personer per bord och smittskyddsanpassat avstĂ„nd mellan borden gĂ€ller och det fĂ„r inte heller serveras alkohol över bardisken till stĂ„ende publik, enligt P G Nilsson.

– Det Ă€r stora begrĂ€nsningar som gör att vi kanske kommer att ligga pĂ„ nĂ„gonstans kring 50 procent av vĂ„r normala omsĂ€ttning – och det fortfarande utan att vi fĂ„r adekvat kompensation, sĂ€ger han.

P G Nilsson poĂ€ngterar att han inte Ă€r motstĂ„ndare till smittskyddsregler i pandemin.

– Men nĂ€r man inför den typen av restriktioner mĂ„ste man ocksĂ„ kompensera för de ekonomiska bortfallen. Det borde fungera som en försĂ€kring eller som man gör nĂ€r man exproprierar en fastighet, sĂ€ger han.

– Staten gör en begrĂ€nsning i vĂ„r nĂ€ringsfrihet, men de kompenserar oss inte, tillĂ€gger han.

P G Nilsson var i januari pĂ„drivande bakom en vĂ„g av protester frĂ„n restauranger riktade mot vad de sĂ„g som dĂ„lig ersĂ€ttning för de restriktioner som infördes i november i fjol.

"Lever pÄ lÄnade pengar"

Enligt Nilsson gÄr krogbranschen pÄ knÀna till följd av pandemirestriktionerna, dÀr de som gÄr bÀst med nöd och nÀppe klarar av att undvika förluster.

– Vi lever pĂ„ lĂ„nade pengar och de lĂ„nen blir större och större för varje vecka som gĂ„r.

Ett förslag till hur branschen ska fĂ„ kompensation – Ă€ven retroaktivt för den skada som orsakats av restriktionerna – hĂ„ller just nu pĂ„ att utarbetas tillsammans med jurister, revisorer och akademiker, för att skickas till finansdepartementet.

– Inom en vecka eller tio dagar kommer vi att ha det klart.

P G Nilsson varnar samtidigt för att det kan bli stora svĂ„righeter att hitta personal om restriktionerna mjukas upp Ă€nnu mer senare i sommar. Han berĂ€ttar att mĂ„nga kollegor vittnar om rekryteringsproblem, trots alla permitteringar och uppsĂ€gningar i branschen under pandemin.

– Det Ă€r redan rekryteringsproblem. Det Ă€r stora svĂ„righeter att hitta personal till kollegor jag har som har sĂ€songsbetonad verksamhet, sĂ€ger han.

– Branschens popularitet som arbetsgivare bland ungdomar eller folk som stĂ„r lĂ„ngt ifrĂ„n arbetsmarknaden verkar ha fĂ„tt sig en törn. Det kanske anses som en stor risk att vĂ€lja restaurangbranschen som karriĂ€rval, tillĂ€gger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!