FrÄn fackligt hÄll Àr det tummen upp.
ââVi Ă€r vĂ€ldigt glada, sĂ€ger Malin Ackholt, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF).
ââDet Ă€r bra för vĂ„r bransch. Det Ă€r bra för Sverige. Och vi hoppas att vi snart kan öppna upp som det var innan pandemin, tillĂ€gger hon.
Fördubblad arbetslöshet
Pandemin slog pÄ nÄgra veckor i fjol ut 16 500 personer med olika typer av tillfÀlliga anstÀllningar i branschen som blev arbetslösa, enligt Ackholt.
ââOch vi har sett hur arbetslösheten bland vĂ„ra medlemmar har mer Ă€n fördubblats. MĂ€ngden korttidspermitterade har varit vĂ€ldigt hög och nĂ€r medlemmar har blivit Ă„teranstĂ€llda sĂ„ har det varit pĂ„ mindre fasta anstĂ€llningar â man har gĂ„tt frĂ„n tillsvidare till visstid, man har gĂ„tt frĂ„n heltid till deltid, sĂ€ger hon.
P G Nilsson, som driver krogkoncernen Svenska Brasserier med bland annat Stockholmskrogarna Riche och Sturehof, Àr mindre positiv till beskedet om förlÀngda öppettider pÄ kvÀllarna.
ââJag ser mer det hĂ€r som att man förlĂ€nger begrĂ€nsningarna Ă€n nĂ„got annat, sĂ€ger.
Sista bestÀllningen klockan 22 och tomt pÄ gÀster senast en halvtimme efter det Àr det som gÀller frÄn och med den 1 juni.
ââDet Ă€r fortfarande en enormt stor begrĂ€nsning av vĂ„r verksamhet och pĂ„verkar oss i mycket större utstrĂ€ckning Ă€n vad vi fĂ„r ersĂ€ttning för frĂ„n staten, tillĂ€gger han.
Ingen barservering
Dessutom Àr det fortfarande bara fyra personer per bord och smittskyddsanpassat avstÄnd mellan borden gÀller och det fÄr inte heller serveras alkohol över bardisken till stÄende publik, enligt P G Nilsson.
ââDet Ă€r stora begrĂ€nsningar som gör att vi kanske kommer att ligga pĂ„ nĂ„gonstans kring 50 procent av vĂ„r normala omsĂ€ttning â och det fortfarande utan att vi fĂ„r adekvat kompensation, sĂ€ger han.
P G Nilsson poÀngterar att han inte Àr motstÄndare till smittskyddsregler i pandemin.
ââMen nĂ€r man inför den typen av restriktioner mĂ„ste man ocksĂ„ kompensera för de ekonomiska bortfallen. Det borde fungera som en försĂ€kring eller som man gör nĂ€r man exproprierar en fastighet, sĂ€ger han.
ââStaten gör en begrĂ€nsning i vĂ„r nĂ€ringsfrihet, men de kompenserar oss inte, tillĂ€gger han.
P G Nilsson var i januari pÄdrivande bakom en vÄg av protester frÄn restauranger riktade mot vad de sÄg som dÄlig ersÀttning för de restriktioner som infördes i november i fjol.
"Lever pÄ lÄnade pengar"
Enligt Nilsson gÄr krogbranschen pÄ knÀna till följd av pandemirestriktionerna, dÀr de som gÄr bÀst med nöd och nÀppe klarar av att undvika förluster.
ââVi lever pĂ„ lĂ„nade pengar och de lĂ„nen blir större och större för varje vecka som gĂ„r.
Ett förslag till hur branschen ska fĂ„ kompensation â Ă€ven retroaktivt för den skada som orsakats av restriktionerna â hĂ„ller just nu pĂ„ att utarbetas tillsammans med jurister, revisorer och akademiker, för att skickas till finansdepartementet.
ââInom en vecka eller tio dagar kommer vi att ha det klart.
P G Nilsson varnar samtidigt för att det kan bli stora svÄrigheter att hitta personal om restriktionerna mjukas upp Ànnu mer senare i sommar. Han berÀttar att mÄnga kollegor vittnar om rekryteringsproblem, trots alla permitteringar och uppsÀgningar i branschen under pandemin.
ââDet Ă€r redan rekryteringsproblem. Det Ă€r stora svĂ„righeter att hitta personal till kollegor jag har som har sĂ€songsbetonad verksamhet, sĂ€ger han.
ââBranschens popularitet som arbetsgivare bland ungdomar eller folk som stĂ„r lĂ„ngt ifrĂ„n arbetsmarknaden verkar ha fĂ„tt sig en törn. Det kanske anses som en stor risk att vĂ€lja restaurangbranschen som karriĂ€rval, tillĂ€gger han.