Kronan klĂ€ttrar – sĂ„ kan sparare slĂ„ mynt

Den svenska kronan fortsÀtter sin uppgÄng. Det kan fresta till att styra om i portföljen, men strateger varnar för att agera för snabbt. SÄ hur ska man tÀnka som smÄsparare?

Kronan Àr starkare i dag Àn vad den var i början pÄ Äret mot nÀstan alla större valutor, enligt Richard FalkenhÀll. Arkivbild.

Kronan Àr starkare i dag Àn vad den var i början pÄ Äret mot nÀstan alla större valutor, enligt Richard FalkenhÀll. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-08-03 06:15

Den svenska kronan har börjat ta revansch. Efter en kraftig försvagning, frĂ€mst mot dollarn, i mars och april har kronan Ă„terhĂ€mtat sig under sommaren – och det med besked.

En dollar kostade i mars 10,50 kronor, medan den i veckan kostade knappt 8,70 svenska kronor.

Faktum Ă€r att kronan Ă€r starkare i dag Ă€n vad den var i början pĂ„ Ă„ret mot nĂ€stan alla större valutor, sĂ€ger Richard FalkenhĂ€ll, valutastrateg pĂ„ SEB. Det medför att en del av vĂ„rens aktieuppgĂ„ng för svenskar – som sparar i utlĂ€ndska aktier och fonder – har Ă€tits upp av en starkare krona.

– VĂ€rdet pĂ„ innehav i utlĂ€ndska fonder och aktier kommer att pĂ„verkas nĂ€r kronan stĂ€rks, i och med att de handlas i andra valutor. Det blir en negativ utveckling pĂ„ vĂ€rdepapper som handlas i euro eller dollar, som en svensk smĂ„sparare senare vĂ€xlar över till svenska kronor, sĂ€ger Richard FalkenhĂ€ll.

– Kronan rör sig ofta omvĂ€nt mot aktiemarknaden och du fĂ„r viss kompensation för aktienedgĂ„ngen om du sparar i utlĂ€ndska aktier eller fonder. Kronan fungerar som en kudde som minskar den underliggande risken om du Ă€ger utlĂ€ndska aktier eller fonder, fortsĂ€tter han.

Globala tillvÀxten viktigast

SÄ hur ska man dÄ tÀnka som smÄsparare? Sparar man pÄ börsen, sÀrskilt i fonder, Àr det bra att stÀlla in sig pÄ ett lÄngsiktigt innehav och lÄta pengarna vÀxa. DÀrför menar strategen att man ska vara försiktig med att agera kraftfullt pÄ den hÀr typen av rörelser. Och i förhÄllande till mycket annat har den hÀr typen av valutaförÀndringar en mindre betydelse.

– Man ska inte lĂ€gga för stor vikt vid förĂ€ndringar i valutakurser. Det Ă€r viktigare hur den globala tillvĂ€xten utvecklas och hur bra bolagen gĂ„r, som i sin tur pĂ„verkar smĂ„sparare som har medel i exempelvis globalfonder.

Robert Oldstrand, marknadsstrateg pĂ„ Swedbank, Ă€r inne pĂ„ samma spĂ„r. Även om det finns vinnare och förlorare pĂ„ valutafluktuationer sĂ„ tycker han att en bra tumregel Ă€r att inte koncentrera eller lĂ€gga om sitt sparande baserat bara pĂ„ hur dessa rör sig.

– Man ska komma ihĂ„g att valutakurser fluktuerar över tid, likt aktiemarknaden tenderar att göra. Det bĂ€sta sĂ€ttet att parera detta Ă€r att ha ett regelbundet, brett sparande i flera regioner och tillgĂ„ngar. Med andra ord ha en bra riskspridning i portföljen vilket över tid jĂ€mnar ut effekterna, sĂ€ger Robert Oldstrand.

– Valutarörelser Ă€r noterbart svĂ„ra att prognostisera, dĂ„ dessa inte bara pĂ„verkas av konjunkturen, utan Ă€ven av vad centralbankerna och politiker beslutar, fortsĂ€tter han.

SĂ€kra hem vinster

Försvagningen av dollarn Àr en central del i senaste tidens valutarörelser, och historiskt har rÄvaror tenderat att utvecklas vÀl i samband med att det sker.

– Jag kan tĂ€nka mig att de typerna av fonder fĂ„r ett större intresse. Vi har Ă€ven sett kapitalflöden in till tillvĂ€xtlĂ€nder dĂ„ en del av dessa lĂ€nder gynnas av en svagare dollar. En positiv utveckling i dessa delar av marknaden minskar effekten av kronförstĂ€rkningen, sĂ€ger Robert Oldstrand.

– Amerikanska aktiefonder har under en lĂ€ngre tid gĂ„tt starkt, hjĂ€lpt av en svag krona och stark dollar. HĂ€r kan jag tĂ€nka mig att svenska smĂ„sparare nu börjar minska sin exponering och sĂ€kra hem lite vinster. I vĂ„r senaste investeringsstrategi neutraliserade vi ocksĂ„ vĂ„r övervikt i USA, fortsĂ€tter han.

"Sannolikt en plusaffÀr"

Men kronans uppgÄng har antagligen inte nÄtt sin topp. Enligt SEB:s prognos kommer kronan att stÀrkas ytterligare, mellan 5 till 10 procent, gentemot euron och dollarn, vilket Àr en ganska stor rörelse pÄ valutamarknaden, enligt Richard FalkenhÀll.

– Man ska se det som ett positivt tecken nĂ€r kronan blir starkare. Det brukar ofta sammanfalla med stigande börser vilket ökar avkastningen pĂ„ ditt sparande som du har investerat. I slutĂ€ndan blir det sannolikt en plusaffĂ€r, oavsett om vĂ€xelkursen inte Ă€r “lika förmĂ„nlig” som tidigare, sĂ€ger FalkenhĂ€ll.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!