Inte sedan krisen i början på 1990-talet har situationen sett lika dramatisk ut som den gör nu. Under åren 1992–1994 ökade antalet skuldsatta hos Kronofogden med cirka 100 000 personer och myndigheten ser en stor risk att utvecklingen nu går i samma riktning.
– När det gäller ärenden har vi ännu inte sett en så stor ökning, men det finns en viss eftersläpning innan betalningssvårigheter blir ärenden hos oss. Men vi märker redan att fler vänder sig till oss per telefon och e-post och samtalen blir längre. Det finns en stor oro, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg till TT.
Hon poängterar att prognosen är ytterst osäker men förbereder sig nu genom att kraftsamla inför en kraftig ökning av antalet ärenden.
Allvarligt läge
I en undersökning som Kronofogden har gjort uppger också två av tio att de fått sämre privatekonomi efter coronautbrottet. Värst drabbade är arbetslösa, egenföretagare och ensamstående föräldrar.
– Det är ett ganska allvarligt läge när så pass många som två av tio redan nu gör bedömningen att privatekonomin har försämrats och dessutom bedömer att den kommer att försämras ytterligare det kommande halvåret, säger Christina Gellerbrant Hagberg.
I inledningen av det här året fanns knappt fyra procent av den vuxna befolkningen registrerade med skulder hos Kronofogden. Man får gå tillbaka nästan 30 år för att hitta samma låga siffra i myndighetens register. I kombination med starka statsfinanser och låga räntor kan man säga att utgångsläget inför krisen var bra, anser Christina Gellerbrant Hagberg.
Men det som många pekar ut som säreget för den pågående krisen är hastigheten med vilken förändringen sker. Arbetslösheten ökar exempelvis i hög takt. Det är också något som oroar Kronofogden.
– Om man har jobb klarar man många gånger förändringar i ekonomin, men om inkomsten sjunker kraftigt eller helt uteblir, då kan det gå fort, säger Christina Gellerbrant Hagberg.
Risk för överskuldsättning
Går det inte att få relativt snabb kontroll över ekonomin är risken för överskuldsättning överhängande.
– Vi har personer i våra register som har haft skulder sedan tidigt 90-tal. För den som har hamnat i djupa ekonomiska svårigheter kan det ta långt tid att återhämta sig.
Till dem som riskerar att hamna i ekonomisk knipa är hennes råd att agera förebyggande och ta kontakt med dem man har skulder hos för att hitta lösningar.
– Våra råd är att öppna posten, vara aktiv och vända sig till omgivningen, dem man har förtroende för. Man kan också vända sig till oss för att få råd, säger Christina Gellerbrant Hagberg.