Ett ljus är enligt Torgeby att Sveriges coronastrategi, med mjukare restriktioner än många andra länder, har gjort att rörligheten och därmed konsumtionen har minskat mindre här. Men utsikterna är trots det osäkra, konstaterar han.
"Trots dessa små tecken på att det finns ljus i slutet av tunneln, är djupet av den förväntade ekonomiska lågkonjunkturen oklar. Det återstår att se hur situationen utvecklas framöver", skriver Torgeby i en kommentar i bankens rapport för andra kvartalet.
"Den ekonomiska återhämtningen, i såväl Sverige som globalt, kommer fortsatt bero på effektiviteten i de politiska besluten, åtgärderna för att skydda den internationella handeln och även hur länge covid-19-pandemin varar. Att säkerställa framtida sysselsättningsnivåer blir en viktig del i denna process", fortsätter han.
I delårsrapporten redovisar SEB ett rörelseresultat på 4 598 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 6 103 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
Räntenettot, det som banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 6 047 miljoner kronor, från 5 692 miljoner kronor. Provisionsnettot, vad banken drar in på avgifter och provisioner, minskade till 4 364 miljoner kronor, från 4 735 miljoner kronor.
Banken sätter av 2 691 miljoner kronor för väntade kreditförluster i kvartalet, vilket kan jämföras med 386 miljoner ett år tidigare. Detta var mer än väntat.
Men nettoresultatet för kvartalet föll på slutraden bara med 28 procent till 3 501 miljoner kronor. Analytiker hade i snitt räknat med cirka 3 200 miljoner i nettovinst, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.
Johan Torgeby passar i rapporten på att meddela att SEB har beslutat att inte överklaga Finansinspektionens beslut från den 25 juni att påföra banken en sanktionsavgift på en miljard kronor mot bakgrund av bristande rutiner och processer vad gäller hanteringen av penningtvätt.
"Trots att SEB inte håller med om FI:s beslut i alla delar så har banken efter en samlad bedömning beslutat att inte gå vidare med ett överklagande. Härmed har alla svenska och baltiska tillsynsmyndigheter avslutat sina tillsynsärenden av SEB:s arbete mot penningtvätt", skriver Torgeby.