Kurskollaps för Thyssen Krupp

Högre råvarupriser, svag efterfrågan från fordonsindustrin och prispress från billigt kinesiskt stål slår hårt mot det tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupp, med Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital som storägare. Aktien rasar med 13 procent efter en delårsrapport.

Thyssen Krupp har den svenska aktivistfonden Christer Gardell som storägare vid sidan av bland andra Alfried Krupp von Bohlen und Halbach Foundation. Arkivbild.

Thyssen Krupp har den svenska aktivistfonden Christer Gardell som storägare vid sidan av bland andra Alfried Krupp von Bohlen und Halbach Foundation. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-13 10:50

Thyssen Krupp, Europas näst största ståltillverkare efter Arcelor Mittal, redovisar en justerad rörelseförlust på 679 miljoner euro för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal. Det var inte riktigt lika illa som den prognos som konglomeratet gick ut med i maj om en förlust på en miljard euro.

Och enligt Thyssen Krupp syns en stabilisering i de flesta verksamheter efter covid-19-våren in i det nuvarande kvartalet, som avslutas i september. Fast stålverksamheten väntas trots det bjuda på en förlust på en miljard euro (drygt tio miljarder kronor) i år, en prognos som får marknaden att reagera.

För att anpassa verksamheten flaggar konglomeratet nu för nya strukturåtgärder, med personalminskningar, ovanpå det sparpaket med vilket 6 000 jobb ska bort som redan har sjösatts.

Under året har Thyssen Krupp uppgett att man överväger en försäljning av stålverksamheten eller alternativt någon form av samarbete med indiska Tata Steel, svenska SSAB eller tyska Salzgitter.

Enligt finanschefen Klaus Keysberg pågår samtal, men han vill inte ge några detaljer om med vilka eller vad det lutar åt att bli för uppgörelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!