Börsdramatiken var stor i slutet av februari och mars. Många som placerat sitt sparkapital i aktier eller aktiefonder fick se tillgångarna minska dramatiskt. Men den som inte sålde under den värsta turbulensen har sedan också fått se en kraftfull återhämtning.
Mycket är fortfarande osäkert, när det gäller pandemin och de ekonomiska effekterna. Men i den situation som råder kan det vara läge att reflektera över sitt sparande och eventuellt göra vissa justeringar, enligt sparekonomer.
– Om man tyckte att det kändes läskigt med den aktieandel man hade under krisen, om sparportföljen påverkades mer än vad tanken var i krisen, då kan det vara bra att göra en justering nu, säger Frida Bratt, på Nordnet.
Riskjustera sparandet
Under 2019 steg Stockholmsbörsen kraftigt, upp 35 procent. Även inledningen på det här börsåret var stark. När aktieandelen i sparandet ökar i värde utgör den också en större del av sparandet.
Att sälja en del nu, när börsen närmar sig nivån den var på vid årsskiftet, är ett sätt att följa devisen "sälja när det är dyrt", enligt Bratt. En bra rutin att ha är annars att se över fördelningen kontinuerligt, åtminstone en gång per år.
Kortsiktigt sparande, pengar som kanske behövs det närmaste året, ska vara på ett sparkonto, enligt experterna, för att minimera riskerna. Ju längre sparhorisonten är desto högre kan aktieandelen vara. På lång sikt brukar en exponering mot börsen ge en högre avkastning, men man bör ha i bakhuvudet att det också innebär en högre risk.
I ett sparande på medellång sikt, runt fem års sparhorisont, föreslår Frida Bratt en fördelning av sparandet till 60 procent i aktier eller aktiefonder och till 40 procent i räntefonder.
– Räntorna ska vara krockkudden, säger Frida Bratt.
"Sätt upp regler"
Det finns lärdomar att dra av de senaste månadernas utveckling och börsens svängningar.
– Man kan dra slutsatsen att det finns fog för den något uttjatade devisen 'sitt still i båten' – att ha is i magen och inte sälja långsiktigt sparande i panik. Sålde man på botten kanske man missade den här uppgången, säger Frida Bratt.
– Se det som en påminnelse om att sätta upp lite investeringsregler för dig själv. Det behöver inte vara så avancerat. Är du långsiktig eller inte? Är man trygg i det behöver man inte vara inne och pilla så mycket och sälja när det faller kraftigt under en period, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Ökat intresse
Utvecklingen påminner också om fördelarna att månadsspara när börsen svänger, enligt ekonomerna.
– Om man bara agerar utifrån dagens rubriker tenderar man att få ett hoppigt sparande som inte kommer att generera en god avkastning, säger Johanna Kull.
Nätmäklarna Avanza och Nordnet har sett ett stort ökat intresse för sparande under coronakrisen. Många valde att köpa aktier efter börsfallen.
– Så här långt kan man säga att det var klokt att gå in. Men går man in och startar ett sparande på börsen är det på lång sikt, säger Frida Bratt.