Längre studier för långtidsarbetslösa

Regeringen förlänger möjligheten för långtidsarbetslösa att plugga deltid. Snart stänger ansökningstiden till höstens högskoleutbildningar.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-01 15:31

De långtidsarbetslösa var många, över 150 000, redan när coronakrisen började. Sedan dess har tiotusentals fler hamnat allt längre bort från arbetsmarknaden och närmare 100 000 närmar sig gränsen för när man räknas som långtidsarbetslös, mer än tolv månader utan jobb.

– Många som hamnar där har behov av att fylla på med ny utbildning och kompetens, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Regeringen har sedan tidigare lagt en hel del resurser på olika utbildningssatsningar för att bromsa utvecklingen. Nu kommer en till pusselbit – ett beslut om att förlänga möjligheten för dem som deltar i programmet jobb- och utvecklingsgarantin att deltidsstudera, från sex till tolv månader. Beslutet bygger på en överenskommelse med Centern och Liberalerna.

– Att plugga deltid sex månader är en ganska kort tid, det är därför vi förlänger det här, säger Eva Nordmark.

Det kan handla om komvux, folkhögskola och högskolestudier. Och den 15 april är sista dag att ansöka till höstens högre utbildningar.

Den allt högre långtidsarbetslösheten beskriver Nordmark som "ett jätteallvarligt läge", men också ett osäkert läge. När pandemin förhoppningsvis lägger sig kommer många jobb att komma tillbaka. Frågan är om det är de långtidsarbetslösa som då står i kön. Det är inte heller alltid så att det är de långtidsarbetslösa som är mest sugna på att plugga.

– Därför kan det vara viktigt med studiemotiverande och studieförberedande insatser, säger Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!