Arbetslösheten kommer att vara hög både nästa år och 2022, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos. Återhämtningen kommer att ta längre tid, och långtidsarbetslösheten är rekordhög.
– Det är ett allvarligt läge på arbetsmarknaden, säger Maria Mindhammar.
I år landar arbetslösheten i snitt på 8,5 procent för helåret. För åren 2021 och 2022 beräknas arbetslösheten till 9,1 respektive 8,6 procent i genomsnitt, vilket ändå är något lägre än tidigare bedömningar, enligt Arbetsförmedlingen (AF). För närvarande ligger arbetslösheten på 8,7 procent.
Vaccin och smittspridning
Men det finns stor osäkerhet i prognoserna. Mycket beror på hur smittspridningen utvecklas och hur vaccinet fungerar, förklarar Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
– Den största faran är krisen blir mer utdragen, att vaccineringen försenas och smittspridningen inte minskar, säger hon.
Långtidsarbetslösheten riskerar också att öka väsentligt framöver. Enligt prognosen kan runt 200 000 personer vara långtidsarbetslösa i början av nästa år.
– Risken finns att arbetslösheten biter sig fast, säger analyschef Annika Sundén.
Omkring 100 000 personer som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen mellan sex och tolv månader som arbetslösa riskerar nu att bli långvarigt arbetslösa.
– Den gruppen som varit arbetslösa mellan sex och tolv månader skulle klarat sig bra i en normal konjunktur, men nu får de det svårare. Det kan till exempel vara de som arbetat inom handel. I det här läget är risken stor att de blir långtidsarbetslösa.
Det pågår strukturomvandlingar inom flera branscher, som handeln, och det gör att de behöver vara beredda på att byta bana och kanske omskola sig, förklarar hon.
– För den här gruppen behövs en rad olika åtgärder, säger Annika Sundén.
Över 170 000 är redan långtidsarbetslösa, det vill säga att de har varit utan arbete i över tolv månader.
– Den gruppen hade det svårt redan innan krisen. 40 procent av dem saknar gymnasieutbildning. Här är det reguljära utbildningssystemet viktigt, säger Annika Sundén.
Lättast att få jobb har unga med gymnasieutbildning. Gymnasieutbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att få jobb, enligt Annika Sundén, och här är det viktigt att kommunerna ser till att erbjuda utbildning till dem som saknar denna.
Fast det kommer att dröja innan företagen börjar nyanställa igen, tror hon.
– Först kommer de att ta tillbaka personal som korttidspermitterats, säger Annika Sundén.
Krisen och förändringen
Den djupa och långa krisen kommer mitt i en omstrukturering av Arbetsförmedlingen. Även om myndigheten inte behöver dra ned lika mycket som först tänktes så är de 3 000 färre nu jämfört med i fjol, och under de närmaste två åren kommer besparingar att behöva göras. Maria Mindhammar beskriver detta som en utmaning.
– Vi får tänka på nya sätt. För ungdomar är webbkurser väldigt framgångsrikt. Men vi har rätt mycket medel för att anvisa matchning.
Hon förklarar att Arbetsförmedlingen, trots krisen och svårigheterna med neddragningar och 3 000 anställda som arbetar hemifrån, ändå mår relativt bra.
– Vi har förbättringsområden. Men vi har stått upp under detta. Det finns ett stort engagemang och en vilja att göra vårt bästa, säger Maria Mindhammar.