Larm: Grödor står under vatten

På de flesta håll är bönderna positiva inför årets skörd. Men i Mellansverige står många åkrar just nu under vatten. –Vissa lantbrukare är väldigt oroliga, säger LRF:s växtodlingsexpert Amanda Andersson.

Översvämmad åker i närheten av Askersund. Det är ännu är omöjligt att så, normalt skulle åkern ha varit sådd för länge sedan.

Översvämmad åker i närheten av Askersund. Det är ännu är omöjligt att så, normalt skulle åkern ha varit sådd för länge sedan.

Foto: Per Willén/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-09 05:05

Längst ner i söder ser det bra ut, liksom i sydost. I norr fruktar däremot bönderna att det ska bli lika torrt som sommaren 2018. Går man till mellersta Sverige – i vissa delar av Mälardalen och Värmland – är det däremot allt annat än torrt, enligt en ny sammanställning från Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Fördel med höstsått

Grödor står under vatten, och i norra Uppland finns ännu osådda åkrar eftersom vårbruket har stått stilla en månad sedan det regnat alltför mycket, uppger LRF.

– Det är ovanligt mycket för att vara maj. Delar av Mälardalen har fått 400 procent mer regn än normalt. Det är stora vattenmängder som kommit ner, konstaterar Amanda Andersson, som säger att de gårdar som satsat på höstsådd har klarat sig lite bättre.

– Stora arealer är höstsådda, vilket är en fördel nu när vi har mycket vatten. En etablerad gröda klarar vädervariationer bättre.

"Ser skadorna nu"

Men stående vatten i större mängder är sällan bra. De grödor som nu skulle vara frodigt gröna är istället klena och gula på drabbade åkrar.

– Man ser skadorna nu.

TT: Vilka konsekvenser får det här för årets skörd?

– Vi har konsekvenser för årets skörd, men det är för tidigt att säga hur mycket, säger Amanda Andersson och fortsätter:

– Det blir väldigt viktigt vilket väder man har nu och framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!