Liberalerna vill ha mer generösa coronastöd

Liberalerna vill se mer generösa krisstöd för coronadrabbade företag. Och möjligheten till anstånd med skatter borde utökas.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson (L). Arkivbild

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson (L). Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-23 13:05

– Nu har vi restriktioner som liknar de vi hade i mars och april och då är det rimligt att också stödet anpassas till det så att så många företag som möjligt kan få stöd, säger Mats Persson till TT.

Sänkt krav

Partiet begär också att kravet på årsomsättning, ett villkor för att kunna söka stöd, för de som driver sina företag som enskild firma ska sänkas från 200 000 till 185 000. Stödet bör också kunna nyttjas av handelsbolag och kommanditbolag, anser L.

– Det kan göra att 10 000–15 000 fler företag kan söka stöd, säger Mats Persson som menar att kravet på årsomsättning ligger för högt.

Häromdagen meddelade regeringen och samarbetspartierna L och Centerpartiet att de är överens om att förlänga stöden som ska lindra ras i omsättningen för viruskrisande företag och enskilda firmor året ut. För bara några veckor sedan meddelande samma konstellation att stöden förlängdes till och med oktober. De gjorde också klart att stöden för att korttidspermittera anställa, i stället för att säga upp dem, kan användas till den 1 juli nästa sommar.

Liberalerna preciserar nu hur de vill att villkoren för omställningsstöd och omsättningsstöd för företagen ska se ut. Kravet på tappad omsättningen bör minskas från 50 till 30 procent för november och december. Det innebär att den skulle ligga på samma nivå som i mars och april.

Är lika tuffa

– Restriktionerna är ju lika tuffa som i våras, och i vissa fall ännu tuffare än då, säger Mats Persson och hänvisar till restriktionerna för restauranger och barer.

I våras infördes en möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar för högst tre månader i högst ett år. Den möjligheten vill Liberalerna behålla och förlänga. Ett företag ska kunna ansöka om anstånd med inbetalningar för tre månader till.

Svenskt Näringsliv och Moderaterna har även de fört fram krav på att kravet på omsättningstapp borde mildras till 30 istället för 50 procent när stöden förlängs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!