Ljummet på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen cirkulerade under onsdagen mest runt nollan. Det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,2 med rapporterande H&M som en av förlorarna.

Stockholmsbörsen har öppnat. Arkivbild.

Stockholmsbörsen har öppnat. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-31 09:09

Den amerikanska tioåriga räntan fortsätter att stiga och var under dagen uppe och nosade på nivåer kring 1,74. Detta medförde en försiktighet bland investerare när det gäller aktiemarknaden. På Stockholmsbörsen var det också flera bolag som handlades utan rätt till aktieutdelning vilket gjorde att dessa backade i handeln.

Bland de bolagen märktes Skanska, ned 5,0 procent och SEB, minus 4,5 procent.

H&M släppte på morgonen nya delårssiffror. Förlusten för senaste kvartalet blev något lägre än väntat men företaget vill inte ge någon information om läget i Kina förutom ett skrivet uttalande. Fallet för aktien förstärktes under eftermiddagen och den avslutade på minus 3,3 procent.

Skogskoncernen SCA tillhörde också förlorarna. Bolaget meddelade att man överklagar Mark- och miljödomstolens dom avseende avverkningsförbud på SCA:s marker i Jämtland och Härjedalen. Aktien backade 4,5 procent.

I motsatt riktning gick Evolution och Electrolux som steg 1,7 respektive 1,2 procent. Utanför OMXS30-listan lyfte spelbolaget Kindred 5,4 procent efter höjd riktkurs från Nordea som spekulerar i att bolaget kan vara en tänkbar uppköpskandidat.

Stora Enso uppgav att man ska sluta exportera cellulosa till kinesiska Xinjiang-provinsen. Aktien föll 5,6 procent.

På de ledande Europabörserna stängde Frankfurtbörsens DAX-index oförändrat, CAC40-index i Paris sjönk 0,3 procent och Londonbörsens FTSE-index tappade 0,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!