LO dissar skattesänkning

Fel satsat, tycker ekonomiprofessor Lars Calmfors – liksom LO. –Varken pandemin, arbetslösheten, bristerna i välfärden eller för den delen gängkriminaliteten kommer att lösas av skattesänkningarna, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

Susanna Gideonsson, ordförande för LO, är inte positiv till ytterligare skattesänkningar. Arkivbild.

Susanna Gideonsson, ordförande för LO, är inte positiv till ytterligare skattesänkningar. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-10 16:25

Beskedet om att sänka inkomstskatten för sju miljoner svenskar, även om de främst går till dem med låg- och medelinkomster, är inte rätt prioritering, anser LO.

– Rent fördelningspolitiskt är det här första gången på länge man kan säga att det är helt okej. Det riktar sig faktiskt till andra grupper än de som redan har allra mest. Men vad vi ser att både företag och svenska befolkningen kräver är ett samhälle som fungerar, säger Susanna Gideonsson.

Ingen reform

LO saknar däremot den skattereform som finns i det så kallade januariavtalet med syftet att öka jämlikheten i samhället.

– Ska den komma under den här mandatperioden måste man börja jobba med den nu. Vi hade gärna sett ett steg i den riktningen redan nu. Det här är ingen reform utan bara enskilda satsningar och vissa är tillfälliga, säger Susanna Gideonsson.

Ekonomiprofessor Lars Calmfors är också han tveksam till åtgärden. Breda skattesänkningar är inte det bästa sättet att kicka i gång ekonomin i det här läget.

– Det är inga åtgärder jag skulle ge någon hög prioritet, säger Calmfors.

Höj vårdlönerna

Utgiftsökningar är en bättre metod, enligt Calmfors. Han skulle hellre se ökade statsbidrag till kommuner och regioner som används till högre löner för vård- och omsorgsanställda.

– Det vore lika bra konjunkturellt och bättre strukturellt för att trygga den långsiktiga personalförsörjningen, säger Calmfors.

Att nu sänka skatten på förvärvsinkomster kan också försvåra en kommande skattereform. I en sådan reform skulle sänkt skatt på arbete kunna bytas mot exempelvis mindre populära skattehöjningar på fastigheter och konsumtion.

– Nu riskerar man att lite spela bort ett sådant kort, säger Calmfors.

Pensionärer omfattas

Pensionärer omfattas också av skattesänkningen – i alla fall till viss del.

Över lag är det "tveksamt" att införa skattesänkningar i tider som präglas av ekonomisk kris, enligt Ingemar Hamskär vid Pensionärernas riksorganisation, PRO. Han är också organisationens sakkunnige i pensionärers ekonomi.

För pensionärers räkning menar han att beskedet om skattesänkning är positivt i den del som avser förvärvsinkomster.

– Det väldigt viktigt att pensionärerna också får en skattesänkning i den här delen, så vi får en likabehandling. Tidigare har man infört jobbskatteavdrag som då inneburit att pensionärerna fått betala högre skatt än löntagare, relativt till den faktiska inkomsten, säger Ingemar Hamskär.

De föreslagna skattesänkningarna består dock av två delar, varav den ena inte gynnar pensionärer, konstaterar han.

– Det är helt oacceptabelt att pensionärerna inte omfattas av den tillfälliga skattesänkning i den andra delen av förslaget som avser arbetsinkomster. Det är en variant på ett nytt jobbskatteavdrag och sker uppenbarligen i strid med vad som sägs i regeringsförklaringen, säger Hamskär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!