I mitten av 1990-talet avreglerades den svenska elmarknaden. Vattenfall bolagiserades och det blev så småningom fritt fram att köpa el av vilket privat företag som helst, för att nämna några exempel. Kortsiktig lönsamhet för elbolagen blev viktigare än långsiktighet och ett stabilt elnät, enligt Seko, som på liknande vis protesterat mot avregleringen av järnvägen.
– Jag kan ha förståelse för höga elnätsavgifter om pengarna går till näten. Men det vi ser är kraftiga vinstuttag från de här bolagen. Det är inte okej längre, säger Sekos ordförande Valle Karlsson.
Dessutom är marginalerna i elkraftsreserven lägre i dag än för 25 år sedan, enligt fackets rapport.
Efterfrågar helhet
De som får betala är kunderna och de som arbetar i branschen, enligt Seko, som bland annat pekar på att arbetsförhållandena blivit sämre och att kompetensförsörjningen är bristfällig, resultat som bygger på en enkät bland medlemmarna. Det är dags för ett helhetsgrepp kring den svenska elmarknaden med en bred politisk utvärdering, är kontentan från facket.
Men Lennart Söder, professor i energisystem vid KTH, håller inte med om att just avregleringen är problemet.
– Jag ställer mig undrande till vad de menar skulle ha blivit så mycket bättre, säger han.
Han pekar på den enorma utbyggnaden av vindkraft som exempel på projekt som kanske inte blivit av med en reglerad marknad.
– Om vi nu hade haft en statlig reglering, vad hade hänt med det, det är ju inte kraftbolagen eller Vattenfall som har byggt det där, säger Lennart Söder.
Vad är alternativet?
Hela hans invändning mot fackets argument går ut på att det är väldigt svårt att planera eller förutse vad som är på gång.
– Att svepande säga att avreglering är dumt, men vad är deras alternativ? frågar han sig.
Seko har även klagat på järnvägsunderhållet av samma anledning, och det kan de ju ha rätt i, enligt Söder. Och möjligtvis har facket en poäng med att det borde ha byggts mer elnät tidigare.
– Men det kan man ju inte säga nu, det skulle man ha sagt då. Det är lätt att vara efterklok, säger Söder.
Valle Karlsson menar inte heller att en reglerad marknad hade inneburit enbart guld och gröna skogar för den svenska elmarknaden.
– Det finns säkert flera faktorer som har medverkat. Men det är därför vi landar i kravet på en parlamentarisk utredning, säger han.