Bolagsrapporterna de närmaste veckorna kommer ge besked om hur mycket som föreslås i utdelning till aktieägarna. Bland bolagen finns många som under coronaåret 2020 fått ekonomisk hjälp genom en rad olika statliga stödpaket, exempelvis korttidspermitteringar. Motkravet från politiskt håll var dock att bolagen inte skulle ge någon aktieutdelning under året vilket i sin tur betydde att merparten av bolagen drog tillbaka tidigare utdelningsförslag.
Nu är det dock fritt fram och prognoser visar att de flesta också kommer att belöna aktieägarna, något som Ola Pettersson, chefsekonom på LO, är kritisk till:
– Just nu är det en speciell tid och vi tycker att det är väldigt rimligt att företag som uppbär olika former av samhälleligt stöd avstår från att göra utdelningar, säger han och fortsätter:
– Det är helt enkelt orimligt att företag som omfattats av korttidsarbete samtidigt kan ha uppfattningen att man har så stark kapitalställning att man kan göra utdelning.
Volvos kassa har fyllts på
En stor fråga förra året var exempelvis hur lastbilstillverkaren Volvo skulle agera. Till slut valde företaget att slopa utdelningen till aktieägarna vilket gjorde att nettokassan enligt SEB nu uppgår till 62 miljarder.
Nu spår analytikerna i snitt en utdelning på 5:25 kronor men många utgår också från att det kan bli en rejäl extrautdelning. SEB spår i en marknadsanalys en extrautdelning på tio kronor och en total utdelning på 32 miljarder kronor.
Ola Pettersson kommenterar inte enskilda bolag men konstaterar:
– Vad är rimligt och rätt i ett läge där skattebetalarna gjort stora uppoffringar? Vad kan man begära av företagen? Jo, att de inte värnar om direktavkastning och sin börskurs primärt utan framförallt ser till stabilitet och arbetstillfällen. Det finns alla skäl för företag att vara försiktiga och ha rejält med buffertar.
"Är vaksamma"
Ett annat exempel är banksektorn, med Handelsbanken, SEB och Swedbank. Där påtalade Finansinspektionen i december att "summan av utdelning och återköp i bankerna under denna tid ska därför inte överstiga 25 procent av det sammanlagda nettoresultatet för de två räkenskapsåren 2019−2020".
– Det är oerhört viktigt att banker har en väldigt stark balansräkning, särskilt i sådana här perioder. Jag hoppas att man är varsamma och inte på något sätt försätter sig i en situation där man i ett senare läge behöver ta skattebetalarnas resurser i anspråk, säger Ola Pettersson.
Analytiker spår nu i snitt en utdelning på 5:73 kronor i Swedbank och 5:12 kronor i Handelsbanken vilket totalt sett handlar om mångmiljardbelopp.
Uppmanas vara försiktiga
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) poängterar att bankerna uppmanas vara försiktiga:
– Det är jätteviktigt inte minst för förtroendet för det finansiella systemet att man har möjlighet att hantera kreditförluster när det är skakiga tider men min uppmaning är att bankerna ska vara väldigt försiktiga, säger Per Bolund.
Enligt Bolund gäller denna rekommendationen inte bara banker utan bolag generellt.
– Vi är i ett svårförutsägbart läge där pandemin kan komma att fortsätta ligga på en väldigt oroande nivå. Min uppmaning till styrelser är att vara fortsatt försiktig men även ödmjuk inför den osäkerheten som faktiskt finns.