Löfven: Vi är tydliga mot Kina

Vi viker oss aldrig om mänskliga rättigheter, lovar statsminister Stefan Löfven (S) efter veckans växande träta med Kina. Det är bra att H&M och andra företag tar ansvar för löntagarnas villkor, berömmer Löfven.

En man passerar förbi en H&M-butik i Peking. Arkivfoto.

En man passerar förbi en H&M-butik i Peking. Arkivfoto.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-26 09:31

När EU slog till med sanktioner mot fyra kinesiska tjänstemän i den uigurdominerade Xinjiang-provinsen i måndags reagerade regimen i Peking snabbt och starkt med att kontraslå mot europeiska politiker, forskare och organisationer. Dessutom har gamla uttalanden från klädkedjan H&M om arbetsförhållandena i Xinjiang slagits upp på nytt i Kina och lett till bojkottkrav.

Fast det får inte Sverige och EU att vika sig, lovar statsministern.

– Vi är tydliga gentemot Kina. Vi står upp för mänskliga rättigheter och kommer alltid att göra det. Det här är en global och universell fråga. Då säger vi till oavsett om det är Kina eller något annat land, säger Löfven på en pressträff via webben efter veckans EU-toppmöte.

"Väldigt bra"

H&M ställer han sig bakom.

– Jag tycker att det är väldigt bra att företagen tar ansvar för löntagarnas villkor runt om i världen, att löntagare behandlas med respekt. Det är därför som EU också i investeringsavtalet med Kina (som undertecknades preliminärt i december) skrev in att Kina bör ratificera viktiga ILO-konventioner. Jag vet också att H&M har ett bra samarbete med de internationella fackliga organisationerna, säger Löfven.

Samtidigt betonar han vikten av "balans" i relationerna till Kina.

– Vi vill ha en bra dialog och ett bra utbyte med Kina. Kina är ett viktigt och stort land.

Oklart om avtal

I EU-parlamentet har Kinas agerande lett till skarpa krav på att inte gå vidare med investeringsavtalet förrän Peking har dragit tillbaka sina sanktioner. Löfven undviker dock att uttala rakt ut vad han anser om avtalets framtid.

– Det är flera som pratat om att det här avtalet inte bör skrivas på, men jag anser att vi måste hålla i balansen, säger statsministern.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark (M) vill nu se en ursprungsmärkning gällande varor som tillverkats i Xinjiang-provinsen.

– Den fråga Europa måste ställa sig är om vi vill att det ska finnas den här typen av produkter på den europeiska marknaden, som riskerar att vara tillverkade i slavläger, av människor som är utsatta av ett stort förtryck. De flesta européer svarar nej på det, säger han till Dagens industri.

Samtidigt kommer uppgifter från Kina att bojkotten utvidgats till flera plattformar. Tidningen South China Morning Post skriver att matleveranser till adresser med H&M-butiker nu nekas när den görs genom företaget Meituan, ett företag inriktat på olika konsumtionstjänster. Dessutom går det inte att åka till H&M-adresser med taxitjänster som Didi, en variant av Uber i Kina. Sedan tidigare har klädföretagets varor blockerats från stora e-handelsjättar Taobao och JD.com.

H&M är dock inte ensamma om att hamnat i konflikt i Kina. Till listan med företag som Nike och Adidas kan också nu läggas brittiska Burberry, där en känd kinesisk skådespelare valt att kliva ur sitt kontrakt med Burberry som protest. Dessutom har företaget Tencent beslutat att ta bort Burberry-kläder från datorspelet "Honor of Kings".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!