Så sent som i slutet av januari deklarerade Dubais emir Muhammad bin Rashid Al Maktum att 2020 skulle bli början på 50 år av framgång. Skälet till hans optimism var världsutställningen Expo som i höst var tänkt att locka nära 25 miljoner besökare till emiratet.
I dag är situationen en annan.
Över 18 000 fall av covid-19 har hittills rapporterats i Förenade arabemiraten och strikta smittskyddsåtgärder har införts. I veckan lättades några av restriktionerna – kaféer och restauranger har fått öppna och Dubaiborna tillåts lämna sina hem.
Men än är det tomt på gator och torg.
Lyxjakter lämnas oanvända
I den flärdfulla stadsdelen Dubai Marina ligger vita lyxjakter prydligt fastsurrade vid kajen, de har inte lämnat hamnen på nästan två månader.
– Jag tror att 95 procent, om inte 100 procent, av omsättningen har försvunnit, säger en av de som vanligtvis brukar hyra ut båtarna till turister, till nyhetsbyrån AFP.
I vanliga fall skulle strandpromenaden ha kryllat av välbeställda turister från bland annat Kina, Ryssland och Storbritannien. Över 16 miljoner besökare lockades förra året till staden. Men strömmen av turister försvann över en natt när Dubai stängde sina gränser för internationella resenärer i mars.
– Om det fortsätter så här klarar vi oss inte längre än tills årsskiftet eller januari, fortsätter uthyraren.
Dubais ekonomi oroar
Förenade arabemiraten räknas som ett av världens rikaste länder. Det består av sju emirat, som fungerar som små kungadömen där en regent, med titeln emir, bestämmer.
Till skillnad från emiratet Abu Dhabi har Dubai ingen nämnvärd mängd olja som kan lyfta ekonomin när turisterna uteblir. Dubai drabbades hårt av finanskrisen 2008–2009 och nu fruktar många en liknande utveckling.
Det finns flera skäl att oroa sig även denna gång. Statsskulden uppskattades i fjol till över 100 procent av Dubais BNP, och på emiratets uppblåsta fastighetsmarknad har priserna fallit med 30 procent sedan 2014.
Förenade arabemiraten har presenterat ett saftigt stödpaket för att rädda ekonomin. Det väntas landa på över motsvarande 685 miljarder kronor i bland annat skattelättnader och slopade avgifter.
Migrantarbetare utsatta
En annan del av stödpaketet är förändringar i arbetsrätten som förenklar för företag som vill säga upp sina anställda. Detta är något som nu sprider oro bland Dubais miljontals migrantarbetare.
Upp till 89 procent av arbetskraften inom den privata sektorn i Dubai uppskattas bestå av utländsk arbetskraft från framför allt Sydasien. Migrantarbetarna riskerar att drabbas hårt av coronakrisen. Över 260 000 indiska och pakistanska medborgare har redan ansökt om att få resa hem efter att ha förlorat sina arbeten, enligt Financial Times.