M: Brott med budgetprocessen motiverat

Moderaternas finansministerkandidat är inte så bekymrad över att Finanspolitiska rådet kritiserar oppositionen för att äventyra budgetprocessen i riksdagen med ofinansierade miljardpåslag.
–Rådet får lyfta blicken lite och se helheten på krispolitiken. Där har riksdagen tagit ett stort ansvar, säger Elisabeth Svantesson.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-17 18:44

– Det är fullt möjligt för riksdagen, hjärtat av finansmakten, att fatta den här typen av beslut. Vi har inte brutit mot någon grundlag, vi har stärkt äldreomsorgen, säger Svantesson till TT.

Hon syftar på de fyra miljarder som oppositionen i riksdagen under våren har lagt som tillskott till äldreomsorgen, som tillägg till regeringens budget. Det är ett brott mot praxis för den sammanhållna budgetprocessen och riskerar att minska tilltron till den ekonomiska politiken, enligt Finanspolitiska rådet.

Djupt oroande

Rådet lyfter tidigare brott mot praxis, 2013 samt 2020, och det aktuella i år som djupt oroande steg mot att riksdagen ska ändra lite hur som helst i budgeten utan att ta ansvar för helheten

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M, tycker att Finanspolitiska rådet lite missar att regeringen under samma pandemitid har lagt fram ett tjugotal extra ändringsbudgetar, också de utanför en helt normal budgetprocess, på 400 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S), är inte helt oväntat, också kritisk mot oppositionens praxisbrott. Ändå lyfter Finanspolitiska rådet fram att det var en rödgrön opposition, med Andersson vid rodret, som började det hela när den bröt ut en planerad skattesänkning 2013.

– Det är en väldig skillnad att driva igenom ofinansierade utgiftsökningar eller att strama åt en budget, eller som förra året när riksdagen gjorde en förändring som var finansierad, försvarar sig Magdalena Andersson.

– Ofinansierade utgifter är en brant rutschkana neråt, säger Andersson.

"Bekymmersamma tongångar"

Hon beskriver sig som djupt oroad över saker hon hör från oppositionen om budgetprocessen.

– Jag hör djupt bekymmersamma tongångar från Liberalerna som tänker sig att få ihop en budget med hoppande majoriteter och från Kristdemokraterna som tänker sig att styra med en halv statsbudget, säger Andersson.

Hon undrar när och om Moderaterna tänker sätta ner foten.

Elisabeth Svantesson säger att hon, om hon skulle få bli finansminister efter valet 2022, inte kommer att lägga fram en budget utan att vara helt säker på att få igenom den i sin helhet i riksdagen.

– Det kommer jag att vara mycket tydlig med, säger Svantesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!