Mat och hyra allt dyrare

Inflationen må vara obefintlig, men det allra nödvändigaste, mat och hyra, blir allt dyrare. Och välj bort köttet på grillen om du vill spara pengar.

Dyrare botanisera i köttdisken. Arkivbild.

Dyrare botanisera i köttdisken. Arkivbild.

Foto: Drago Prvulovic / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-11 09:35

I coronapandemin har inflationen, de samlade prisförändringarna på årsbasis och som redan innan var låg, halkat ner ytterligare och kretsar nu kring nollstrecket, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) majstatistik.

Men det gäller inte allt. Livsmedelspriserna fortsätter att stiga markant och är också den nödvändiga varugrupp som haft stigande efterfrågan i coronatider. I maj var uppgången fyra procent jämfört med samma månad i fjol. Frukten skenar i pris. Apelsiner, citroner och päron för att nämna några exempel har blivit över 40 procent dyrare på ett år.

Andra livsmedel som stigit i pris betydligt är nöt- och fläskkött, runt tio procent dyrare. Men andra i sommartider populära rätter på grillen, som kyckling och lax har legat still eller fallit i pris, enligt SCB-siffrorna nedbrutna på detaljnivå.

Även i övrigt spretar priserna mer än vanligt. Hushållselen och drivmedel till bilarna har blivit rejält mycket billigare, men boendekostnaderna i övrigt har stigit en del, både hyran, räntorna på bolånen och andra kringkostnader till bostaden.

Krisen har dessutom medfört att det är svårare att mäta inflationen eftersom flera branscher i det närmaste stannat av helt. Prisutvecklingen på resor, hotell och nöjen har plockats bort från statistiken tillfälligtvis.

Men kanske är effekterna av den ekonomiska krisen något i avstannande. Inflationstakten var ändå högre i maj, noll procent, än i april, då priserna sammantaget föll med 0,4 procent.

Fakta: Så utvecklas priserna
VarugruppPrisförändring, årsbasis (%)
Livsmedel4,0
Kläder och skor–3,3
El–13,9
Hyres- och bostadsrättslägenhet1,5
Egnahem: Nyttjande av bostaden3,0
Drivmedel–20,7
Teleutrustning–14,0
Restauranger2,9
Logi–17,0
Källa: SCB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!