Miljardböter för Alibaba

Den kinesiska näthandelsjätten Alibaba döms att betala 18,2 miljarder yuan, motsvarande 23,7 miljarder kronor, i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter.

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba tvingas betala motsvarande 23,7 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden. Arkivbild.

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba tvingas betala motsvarande 23,7 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden. Arkivbild.

Foto: Ng Han Guan/P/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-10 10:01

Bötesbeloppet motsvarar 4 procent av Alibabas försäljning 2019, som uppgick till 455,7 miljarder yuan, motsvarande runt 590 miljarder kronor, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Rekordbeloppet är nästan tre gånger så högt som den tidigare högsta företagsboten, som telekombolaget Qualcomm tvingades betala 2015.

"Vi accepterar sanktionen med ödmjukhet och kommer att säkra vår efterlevnad med bestämdhet", skriver Alibaba i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till rekordboten är att Alibaba har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden, rapporterar statliga kinesiska medier.

Myndigheterna slår ner på de påstådda kraven att företag som vill sälja sina produkter på Alibabas populära e-handelsplattformar förbjuds att lägga ut sina produkter till försäljning på andra sajter.

Alibaba kommer att hålla en konferens med sina investerare på måndag för att dela med sig av "sina funderingar och planer för en långsiktig och hälsosam utveckling av den framtida affärsverksamheten".

Pressen på Alibaba och andra stora kinesiska teknikföretag har ökat i takt med att deras inflytande över det kinesiska samhället har vuxit.

Fakta: Alibaba och Jack Ma

Alibaba grundades 1999 av den kinesiske företagaren Jack Ma.

Ma hade tidigare drivit flera andra företag, och tanken var att koppla samman kinesiska fabrikörer med konsumenter via e-handel.

I september 2014 noterades Alibaba på USA-börsen och har nu vuxit till ett av världens mest framgångsrika bolag med flera hundra miljoner användare i Kina.

I september 2019 meddelade Ma att han lämnade posten som ordförande för Alibaba.

Under senare tid har han även ägnat sig åt olika välgörenhetsarbeten, bland annat i samarbete med FN.

I vintras uppstod rykten om att Jack Ma "försvunnit". Han syntes inte i offentliga sammanhang och rykten uppstod om att han på något sätt pressades att hålla sig undan av landets regim. Sedan januari har han återigen synts vid olika framträdanden, men vad som egentligen pågick under hösten och vintern är fortfarande oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!