Enligt mobiloperatören Halebops Kantar Sifo-mätning finns närmare två miljoner "relativt nya" och fungerande mobiltelefoner i svenskarnas ägo som inte längre används. En av fyra äger fler än en fungerande mobiltelefon som är mindre än fyra år gammal, enligt undersökningen.
– Det är väldigt många telefoner som bara ligger, men enligt tidigare undersökningar har det varit ännu fler. Nu är det snäppet färre, säger Johanna Sahlman, chef på Halebop, till TT.
Oviss prisbild
40 procent av de som deltog i undersökningen svarade att de har fungerande, oanvända mobiltelefoner för att de tror att apparaterna inte har något värde. Enligt Sahlman är det i verkligheten tvärtom.
– Det varierar mellan olika telefoner och deras skick, men de absolut flesta har fortfarande ett värde, även om de är gamla eller trasiga, säger Sahlman.
– Det verkar dock inte som att folk känner till det, tillägger hon.
22 procent uppgav att de vill spara sin gamla telefon, medan 18 procent inte har reflekterar över varför de har den kvar.
"Finns ofta ett värde"
Som många andra aktörer slår Halebop mynt av att samla in gamla telefoner – ofta i kombination med att kunden erbjuds köpa en ny eller begagnad telefon genom operatören.
– Det är sätt för oss att göra affären mer prisvärd. Vi tror att det finns en marknad bland kunder som inte vill ha en helt ny mobil. Är mobilen för trasig för att det ska vara värd att lägga ned reparationskostnader skickar vi den vidare till återvinning, säger Johanna Sahlman.