– Alla indikatorer pekar åt fel håll. Vi har ett väldigt allvarligt läge och då behöver var och en av oss göra allt vad vi kan, både privat och i jobbet, för att bidra till att platta ut den här smittokurvan, säger Eva Nordmark.
På fredagen hade hon ett möte med arbetsmarknadens parter, där hon uppmanade till att göra allt som är möjligt för att underlätta för distansarbete. Också av hänsyn till yrkesgrupper som inte har något val utan måste ta sig till jobbet, till exempel vård- och handelsanställda.
Tänka kreativt
Nordmark uppmanar till att tänka mer kreativt. Även yrkesgrupper som behöver vara på sin arbetsplats större delen av arbetstiden, kanske har vissa arbetsuppgifter som går att utföra hemma.
– Så att man inte behöver ta sig till jobbet varje dag, säger hon.
Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla som kan ska arbeta hemifrån så mycket som möjligt, åtminstone till årets slut. Det hänger samman med att FHM ser att mycket av smittspridningen sker på arbetsplatser, där det inte alltid är lätt att hålla avstånd och minimera nära kontakter.
Statistik från Telia pekar på att antalet hemmaarbetare har ökat relativt kraftigt de senaste veckorna, i takt med att smittspridningen ökat och restriktionerna skärpts.
"Mer måste göras"
Eva Nordmark är medveten om den trenden, men hon tycker fortfarande att mer behöver göras.
– Det läge vi är i nu innebär att många fler måste jobba hemifrån, och att alla arbetsgivare måste ta sitt ansvar för att se till att den personal som faktiskt kan, också får möjlighet att arbeta hemifrån.
TT: Tycker du att arbetsgivarna gör för lite för att underlätta hemarbete?
– Mer måste göras, det är min uppfattning, säger Nordmark.
Hon är noga med att påpeka att många arbetsgivare gör vad de kan för att underlätta distansarbete, men anser att det fortfarande finns mycket mer att göra.