Gränshandeln med Norge har drabbats hårt under pandemin. Med undantag av kortare perioder har gränsen varit stängd sedan i våras och kunderna uteblir. Många företagare känner sig nu tvingade att varsla personal.
På ett år har arbetslösheten i Strömstad ökat med 75 procent och kommunstyrelsens ordförande tror att det bara är början.
– Det handlar om 1500 upp till 2000 personer som nu är varslade eller uppsagda. Och det är mer än 20 procent av den arbetsföra befolkningen i kommunen, säger Kent Hansson (S).
Digitalt möte
På onsdagen höll utrikeshandelsministern Anna Hallberg ett digitalt möte med företrädare för bland andra kommunen och näringslivet.
– Vi har försökt vidta varje tänkbar åtgärd. Vad vi kan göra är att fortsätta att verka för att gränserna ska öppnas igen, säger Anna Hallberg.
Förhoppningen är att Norge skulle kunna tänka sig en särlösning, liknande den i Tornedalen, där Finland valt att öppna gränsen för dem som bor i gränskommunerna.
– Det är vad jag har försökt att jobba för och lobba för. Men hittills har Norge valt att se gränsstängningen som ett effektivt sätt att stoppa smittan. Vi tycker inte den är det, säger Anna Hallberg.
Extra utsatta
Medan de stängda gränserna drabbar alla kommuner med gränshandel är Strömstad extra utsatt. Där finns också en omfattande besöksnäring där många företag placerat möten och sammanträden halvvägs mellan Göteborg och Oslo. Också den verksamheten går nu på sparlåga.
Beskedet om förlängt permitteringsstöd som presenterades i måndags tas i kommunen emot med öppna armar.
– Stödpaketet är jättebra. Men är det företag som tappat över 90 procent av sin omsättning och personalen redan är varslad så är det väl inte troligt att man drar tillbaka varslen, konstaterar Kent Hansson.
Överbrygga situationen
Under mötet föreslogs det från flera håll att regeringen skulle inför en gradering av permitteringsstödet.
– Som det nu är utformat träffar det inte riktigt rätt. Oavsett ett företags omsättningstapp så får alla samma nivå på stödet, säger Kent Hansson.
– Det här är en övergående situation, vi vet bara inte när gränsen öppnas. Så det är viktigt att företagen får en möjlighet att överbrygga situationen.
Vi mötet diskuterades också den sociala och känslomässiga effekterna av gränsstängningen.
– Det är viktigt att lyfta de frågorna i kontakten med de andra nordiska regeringarna. Det handlar om människors samvaro, eller bristen på samvaro. Jag kände hur jobbig situationen var. Det blir lättare för mig att bli bärare av budskapet efter det här, säger Anna Hallberg.