MP vill se cirkulär ekonomi efter pandemin

För att återstarta samhällsekonomin efter coronakrisen ska staten delfinansiera hållbara affärsmodeller. Det föreslår Miljöpartiet. –Här finns en möjlighet att investera för att komma ut ur två kriser samtidigt, säger klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).

Med 500 miljoner kronor per år vill Miljöpartiet främja en omställning till cirkulär ekonomi, där det blir billigare att reparera än att köpa nytt. Arkivbild.

Med 500 miljoner kronor per år vill Miljöpartiet främja en omställning till cirkulär ekonomi, där det blir billigare att reparera än att köpa nytt. Arkivbild.

Foto: Karin Wesslén/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-24 06:05

Vid nästa budgetförhandling vill Miljöpartiet föra fram satsningar på 500 miljoner kronor per år under en treårsperiod, som ska gå till forskning och innovativa företag som satsar på kretslopp och hållbara miljölösningar. Enligt deras bedömningar kan det leda till tusentals nya jobb i Sverige.

– EU-kommissionen har presenterat sin strategi för en cirkulär ekonomi, och de beräknar att den ska leda till 700 000 nya jobb på EU-nivå. Så det är klart att det kommer att kunna skapa många nya jobb även i Sverige, och samtidigt leda till ett mer hållbart och mindre importberoende samhälle, säger Isabella Lövin.

– Det handlar om att vi måste ta hand om våra resurser och definitivt sätta stopp för ett slit- och slängsamhälle. Så då vill vi från statens sida vara med och delfinansiera investeringar i ny teknik och nya affärsmodeller, tillägger hon.

Ännu ett kliv

Förslaget har döpts till Kretsloppsklivet, i linje med industriklivet – där bland annat SSAB har fått stöd för att utveckla den nya teknik som ska göra det möjligt att tillverka stål med hjälp av vätgas i stället för fossilt kol.

TT: Hur långt räcker 500 miljoner kronor per år?

– Det räcker ganska långt. Industriklivet var mindre när vi lanserade det. Det låg på 300 miljoner kronor per år. Så det här är ett viktigt stöd för att vi ska kunna återvinna och återanvända material i stället för att slänga dem och utvinna nya råvaror ur jordskorpan, säger Lövin.

Lönsamt att laga

TT: Vilken typ av satsningar ser du framför dig?

– Exempelvis olika former av hållbar design, så att det inte ska vara billigare att köpa nytt än att reparera saker. Och att vi blir bättre på att hushålla med de resurser vi har. I dag är det exempelvis väldigt billigt att tillverka ny plast från fossila råvaror. Här vill vi se satsningar på innovativa sätt att göra ny plast av plastavfall och andra råvaror, säger Isabella Lövin.

TT: Varifrån ska pengarna tas – har Sverige råd?

– Vi har inte råd att inte satsa på en omställning nu. Vi har en klimatkris och så ser vi hur BNP går ner och arbetslösheten går upp på grund av coronakrisen. Så här finns en möjlighet att investera för att komma ur två kriser samtidigt. Med det här stödet kommer Sverige att ligga i framkant när det blir strängare lagstiftning för cirkulär ekonomi på EU-nivå, säger Isabella Lövin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!