Myrsteg snarare än framsteg om brexit

Långsamheten består i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om framtida handel, fiske och andra samarbeten efter brexit. Hoppet sätts till bättre fart om parterna kan mötas fysiskt efter coronakrisen.

Franske Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor. Arkivbild.

Franske Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor. Arkivbild.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-05 13:20

Varken EU eller Storbritannien bjuder på några glada bud efter veckans förhandlingsrunda.

– Det är min uppgift att säga sanningen och sanningen är att det inte har skett några betydande framsteg den här veckan, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

"Framstegen är fortsatt begränsade, men samtalen har haft en positiv ton", säger brittiske motparten David Frost i ett uttalande.

Förhandlingarna har pågått via webbmöten i ett antal veckorundor sedan början av mars. Båda parter hoppas dock kunna återgå till fysiska möten, kanske redan i slutet av juni.

Möjligen kan diskussionen också få en skjuts av planerade kommande direktsamtal mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. En brittisk talesman säger dock enligt nyhetsbyrån Reuters att även det mötet sannolikt får ske via webben.

Trots de få framstegen är förhoppningen fortfarande att nå avtal som kan godkännas och träda i kraft redan från årsskiftet, då Storbritanniens nuvarande övergångsregler för utträdet ur EU löper ut.

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet. Om förhandlingarna behöver förlängas kan även Storbritanniens övergångsperiod efter EU-utträdet förlängas. I så fall måste dock beslut om det tas senast den 1 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!