Två män i tyska Hessen ville betala sin tv-avgift med kontanter.
– Nein, svarade dock regionala tv-bolaget HRF, med hänvisning till sina egna regler.
Fast då gick herrarna till domstol, där de fick rätt av Högsta förvaltningsdomstolen i Tyskland, som ansåg att tv-bolagets regler inte är förenliga med nationell tysk lagstiftning om att eurosedlarna är ett "obegränsat lagligt betalningsmedel".
Utrett i EU
För att riktigt reda ut vad som gäller gick dock förvaltningsdomstolen samtidigt vidare till EU:s domstol som nu kommer med sitt utslag.
Och då får båda sidor rätt – på sätt och vis.
"En medlemsstat i euroområdet kan ålägga sina myndigheter att godta kontantbetalningar, men den kan även begränsa denna betalningsmöjlighet av hänsyn till allmänintresset", konstateras i ett pressmeddelande från domstolen.
Nyckelfrågan är just allmänintresset.
Orimlig kostnad?
EU:s domstol anser att euroländerna har rätt att tvinga sina myndigheter att acceptera betalningar även med mynt och sedlar.
Samtidigt anser man att det är i allmänhetens intresse att inte sådana krav leder till en "orimlig kostnad" för myndigheten. Undantag kan alltså göras, exempelvis om det handlar om att driva in pengar från väldigt många personer.
Den specifika frågan om reglerna för tv-bolaget i Hessen bollas därför tillbaka till Tyskland, där Högsta förvaltningsdomstolen nu får avgöra om deras betalningskrav är i allmänhetens intresse eller inte.