Nödropet från branschen: Akut behov av stöd

Besked om framtiden och handlingskraft från politikerna. Det kräver företrädare för mässbranschen, som menar att läget börjar bli akut efter en nästan sex månader lång nedstängning. –Vi behöver ha en diskussion direkt med Ibrahim Baylan, säger Christian Clemens, vd för Stockholmsmässan.

Christian Clemens, vd för Stockholmsmässan, säger att branschen är i akut behov av stöd.

Christian Clemens, vd för Stockholmsmässan, säger att branschen är i akut behov av stöd.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-23 19:15

"Mässbranschen har lämnats utanför".

Det skriver flera vd:ar för Sveriges största mässor i ett upprop, där de menar att regeringen borde rikta stöd till och se över lättnader i restriktionerna även för dem.

– Regeringen har intresserat sig och förstått utmaningarna inom kulturen och idrotten. Vi efterlyser att även vår representant, näringsminister Ibrahim Baylan, intresserar sig, säger Stockholmsmässans vd Christian Clemens.

2021 kan påverkas

Sedan förbudet mot folksamlingar om mer än 50 personer infördes har branschen stått helt still. Omsättningarna har legat på noll, och oron för framtiden gror. Inte minst för att det är en bransch med lång planeringshorisont – en stor mässa kan ta flera månader, upp till ett halvår, att planera.

– Nu ser vi en risk att även 2021 påverkas kraftigt om inte vi ges möjlighet att komma igång, säger Christian Clemens.

Han betonar att det inte bara är viktigt för den egna branschens skull, utan menar att deras verksamhet ger ringar på vattnet och bidrar till såväl hotellnätter som fördelar för de som ställer ut på mässorna.

– Vi är en plattform för försäljning och innovation. Till exempel bokmässan i Göteborg eller Formex är oerhört viktiga mötesplatser där leverantörer möter kunder. Det är ofta små och medelstora företag som inte har möjlighet att nå ut själva, säger han.

"Akut behov av stöd"

TT: Det handlar om stora mässor med tusentals besökare. Hur ska ni kunna genomföra dem på ett säkert sätt?

– De här anläggningarna har flera mässhallar som även de går att dela upp i mindre hallar, man har flera in- och utgångar. Vi kan styra exakt vem som kommer in när i våra anläggningar, genom vilken ingång och till vilken av hallarna. Vi har några av Sveriges största möteslokaler, där man verkligen kan ha möten med avstånd och säkerhet.

Christian Clemens påpekar att mässorna i andra delar av Europa kunnat öppna, och menar att det visar på att det går att göra det på ett säkert sätt.

– Vi närmar oss en punkt nu där det blir oerhört viktigt att få en dialog med ansvarig minister. Branschen är i akut behov av stöd, säger han.

Hela mässbranschen har i princip varit nedstängd sedan i mars i år. Arkivbild.
Hela mässbranschen har i princip varit nedstängd sedan i mars i år. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!