Norge lovar ersättning via sjuklönesystemet

Norge lägger nu fram detaljer om hur gränspendlare som stoppats av den norska gränsstängningen ska ersättas. –Vi föreslår nu ett nytt ersättningssystem baserat på sjuklönen, eftersom det gör det möjligt att införa ett system relativt snabbt, säger den norska statsministern Erna Solberg.

"Vi föreslår nu ett nytt ersättningssystem baserat på sjuklönen, eftersom det gör det möjligt att införa ett system relativt snabbt", skriver premiärminister den norska statsministern Erna Solberg i ett pressmeddelande. Arkivbild.

"Vi föreslår nu ett nytt ersättningssystem baserat på sjuklönen, eftersom det gör det möjligt att införa ett system relativt snabbt", skriver premiärminister den norska statsministern Erna Solberg i ett pressmeddelande. Arkivbild.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-09 11:21

För några dagar sedan meddelade den norska regeringen att pendlare från bland annat Sverige som inte kunnat jobba i Norge ska få ekonomisk ersättning. Nu presenteras fler detaljer.

Erna Solberg talade med statsminister Stefan Löfven tidigt på tisdagsmorgonen. Och han välkomnar beskedet.

"Det ska gälla retroaktivt, sedan dagen gränsen stängdes, och gäller alltså både dag- och veckopendlare. Det är viktigt, ingen ska behöva riskera sin ekonomi när man hindras att ta sig till sitt jobb", skriver Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Ersättningen ska betalas ut via det norska sjuklönesystemet. Och ersättningen blir 70 procent av den sjukpenningbaserade inkomsten. Men det finns ett övre tak.

Slut på galenskapen

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Nichlas Blomqvist, elektriker från Strömstad, som veckopendlat till Norge när han hör om dagens besked om ersättning.

Någon veckopendling har det inte handlat om sedan gränsen stängde den 29 januari.

– Först kastade jag mig över gränsen när beskedet kom och stannade i 21 dagar. Nu behöver man inte ägna sig åt en sådan galenskap.

– Det finns andra som drabbats värre än jag. Men det tog hårt på familjen, säger han.

Han tycker att beskedet från Norge ändrar förutsättningarna och skapar ett lugn.

– Med dagens besked blir det en stor skillnad.

Gäller retroaktivt

Den norska ersättningen ska gälla retroaktivt från den 29 januari då gränsen stängdes.

Den 1 mars tilläts dagpendlare att åter resa in i Norge. Ersättningen gäller retroaktivt även för dem och ska kunna ge pengar för den period de inte kunde jobba på andra sidan gränsen.

Anställda som har tagit semester kan också få ersättning om deras arbetsgivare går med på att ändra semestern.

Arbetsgivaren får ansvaret för förskottet och ersätts sedan via norska myndigheter.

Hittat lösning

"Jag är glad att vi har hittat en lösning som kan underlätta situationen för de många svenskar som arbetar i Norge", säger Solberg i ett pressmeddelande.

Den norska regeringen kommer inom kort att lägga fram förslaget till stortinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!