Norska vinnare – och svenska förlorare

Parkeringsplatsen utanför shoppingcentret Nordby i Strömstad ligger öde. Samtidigt fylls parkeringen vid Tista shoppingcenter inne i norska Halden snabbt upp redan på förmiddagen. –Sedan mars har omsättningen ökat med över 200 procent, säger Anneli Christiansen, butikschef på Vinmonopolet i Halden.

Glest på parkeringen vid Nordby shoppingcenter i Strömstad. Varuhuset ligger nära gränsen till Norge varifrån många kunder kommer. Innan gränsstängningen kunde 50 000 kunder komma samma dag.

Glest på parkeringen vid Nordby shoppingcenter i Strömstad. Varuhuset ligger nära gränsen till Norge varifrån många kunder kommer. Innan gränsstängningen kunde 50 000 kunder komma samma dag.

Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-06 10:30

Den 12 mars stängdes gränsen mellan Sverige och Norge. Den norska regeringen tog till dramatiska åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset. Sedan dess är sig inget likt i gränsregionen.

Medan Vinmonopolet i Halden slår försäljningsrekord är det lugnt på Systembolaget vid Oslovägen i Strömstad. Näst intill ödsligt.

– Vi har flest kunder i hela Sverige, men inte för tillfället, konstaterar butikschefen Alexander Johansson.

Upp emot 95 procent

Hur stor minskningen är får han inte berätta. Men det rör sig om ett liknande tapp som för andra handlare i regionen. Där talas det om upp emot 95 procent av omsättningen.

Enligt beräkningar av företaget Capstan handlade norrmännen alkohol för över 2 miljarder kronor på svenska Systembolaget året före pandemin. Undersökningen säger också att 90 procent av Strömstads alkoholförsäljning hamnade på andra sidan gränsen.

Butikschefen Anneli Christiansen i Halden, räknar med att de kommer att sälja över 88 700 liter öl, vin och sprit i butiken i december, mot 29 400 liter vid samma tidsperiod i fjol. Det är knappt så att hon tror sina egna siffror.

Inte långt bort ligger Nordby, Sveriges största köpcenter med en omsättning på 4,6 miljarder per år. Men det var före pandemin.

I år har man inte ens brytt sig om att sätta upp alla juldekorationer. De 600 000 kunderna som brukar komma på besök under julhandeln uteblir.

Tre kilometer

– Det som är konstigt är att tre kilometer härifrån finns kunderna, där finns pengarna, reflekterar Ståle Lövheim, centerchef för Nordby.

Utbyggnadsplaner på ytterligare 30 000 kvadratmeter har fått skjutas på framtiden och de flesta butiker har permitterat eller varslat personal. Några har stängt helt.

Själv bor han i Sarpsborg, pendlar över gränsen och har suttit i hemmakarantän sedan den där dagen i mars.

– Man kommer hem och man tycker att det är jädra tråkigt. Men jag sliter nog mer med att se på Nordby. Med att kunderna är borta och med känslan av oro över vad som sker med de anställda här. Det är svårare att leva med, säger han.

Men den enes död, den andres bröd. För de kunder som Nordby förlorat har Halden vunnit. Efter en liten nedgång när Norge stängde gränsen i mars har Tista centrum med 44 butiker och restauranger haft en kraftig uppgång.

De norska kunderna har just nu inget val. De handlar på den norska sidan även om priserna är högre och utbudet mindre.

– I juli slog vi rekordet från tidigare julhandel. Det är något vi inte hade kunnat drömma om. Det är helt sjukt, säger centrets chef Britt Brattli.

Till vissa delar tömd

Annat är det på Nordby. Där ligger bland annat Maximat som är en av Sveriges största matbutiker. Nu är den till vissa delar tömd.

– Det stora breda sortimentet har vi inte möjlighet att ta in längre, säger Ole Jörgen Lind, butikschef på Maximat.

Han berättar om frustrationen när norrmännen hör av sig.

– Jag har fått flera hundra mejl den sista månaden med frågor om vi kan skicka varor till Norge, nu när det närmar sig jul. Men det kan vi inte, vi får inte det för tullen. Och även om vi hade fått kan vi inte garantera att maten är fräsch när den kommer fram, säger han.

Till butiken kommer det några enstaka kunder. Några svenskar som letar sig hit, några norrmän som pendlar över gränsen och passar på innan de åker tillbaka.

– Vi har en handfull kunder om dagen, säger en uppgiven kassörska.

En dag öppnas gränsen

Men alla vet att gränsen inte kommer att vara stängd för evigt. En dag öppnar den igen.

– Jag tror inte det blir som att vrida på en strömbrytare och alla kommer tillbaka. Man vill känna sig för. Och om det gör det på samma sätt som det gjort förr är svårt att veta. Jag tror vi kommer tillbaka dit där vi var innan, men om det tar en månad eller ett år det är omöjligt att säga, säger Ståle Lövheim.

Men på andra sidan gränsen spirar i stället ett hopp om att pandemin skapat nya köpvanor. Vanor som ska leva kvar även när gränsen öppnar.

– Kanske blir det inte riktigt som det var. Kanske kommer människor här i Halden att tänka lite innan de åker till Sverige och handlar precis allt de behöver, säger Anneli Christiansen.

Alexander Johansson, butikschef på Systembolaget i Strömstad, har sett hur antalet kunder har minskat.
Alexander Johansson, butikschef på Systembolaget i Strömstad, har sett hur antalet kunder har minskat.
Fakta: Sveriges största köpcenter

Siffrorna gäller 2019, året före pandemin.

1. Nordby Shoppingcenter, Strömstad – 4,6 miljarder

2. Mall of Scandinavia, Solna – 4,3 miljarder

3. Nordstans Affärscentrum, Göteborg – 4,2 miljarder

4. Täby Centrum, Täby – 3,6 miljarder

5. Sickla Köpkvarter, Nacka – 3,14 miljarder

6. Gränby Centrum, Uppsala – 3,11 miljarder

7. Bäckebol Center, Göteborg – 3,04 miljarder

8. Charlottenbergs Shoppingcenter, Charlottenberg – 2,98 miljarder

9. Frölunda Torg, Göteborg – 2,86 miljarder

Sveriges största handelsplatser

1. Kungens Kurva (Heron City, Kungens Kurva Shoppingcenter), Huddinge – 7,8 miljarder

2. Barkarby (Stockholm Quality Outlet), Järfälla – 6,25 miljarder

3. Erikslund (Erikslund Shopping Center), Västerås – 6,18 miljarder

4. Gekås Ullared, 6,13 miljarder

5. Boländerna (BolandCity), Uppsala – 5,3 miljarder

6. Birsta Köpstad (Birsta City), Sundsvall – 5,21 miljarder

7. Väla Centrum (Väla Norra, Väla Volymhandel), Helsingborg – 5,19 miljarder

8. Tornby Handelsområde (i-Huset), Linköping – 5,18 miljarder

9. Nordby Shoppingcenter, Strömstad – 4,6 miljarder

Källa: HUI Research, Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC)/Dagens handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!