Norskt strejkhot avblåst – avtal klart

Norsk industri stod inför hot om storstrejk, där 28 000 norska arbetare skulle tas ut. Men strax före klockan 23 på fredagskvällen – nästan ett dygn efter det att fristen hade gått ut – kunde parterna enas.

Medlaren Mats Wilhelm Ruland meddelar att parterna har kommit överens och att strejkhotet är avblåst.

Medlaren Mats Wilhelm Ruland meddelar att parterna har kommit överens och att strejkhotet är avblåst.

Foto: Ørn E Borgen/NTB Scanpix/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-22 00:35

– Nu kan jag meddela att vi har kommit fram till en lösning, säger medlaren Mats Wilhelm Ruland.

Förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen Norsk Industri och fackförbunden Fellesforbundet och Parat strandade på torsdagen, och när tidfristen gick ut vid midnatt hade ingen överenskommelse nåtts.

Men strejkhotet sates på paus när förhandlingarna fortsatte under natten och sedan hela fredagen. Till slut var de överens om en löneökning på 1,7 procent. Utöver det fick fackförbunden bland annat igenom ett generellt lönetillägg på 50 öre i timmen och att minimilönen ska höjas.

Norsk Industri har accepterat förslaget, medan fackförbunden ska låta sina medlemmar rösta om det.

– Det är ett avtal som Fellesforbundet skickar till sina medlemmar med en rekommendation att rösta ja, säger förbundets ordförande Jørn Eggum och kallar avtalet balanserat.

– Vi har kommit i mål på ett någorlunda bra sätt, men det finns helt uppenbart delar i avtalet som kommer at bli omdiskuterades, säger Norsk Industris Stein Lier-Hansen.

Förhandlingarna gällde det avtal som kallas frontfaget, och som vanligtvis ligger till grund för övriga norska löneavtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!