Noteringsrekord på glödhet börs

Börsen är glödhet efter drygt fyra månader med ständigt nya historiska rekordnivåer. Rekord slås nu även i antal börsnoteringar. Extrema värderingar och hög risknivå präglar marknaden, varnar bedömare.

En rekordvåg av noteringar och mängder av nyemissioner har sköljt över Stockholmsbörsen och Nasdaq First North Growth-listan under första kvartalet i år. Arkivbild

En rekordvåg av noteringar och mängder av nyemissioner har sköljt över Stockholmsbörsen och Nasdaq First North Growth-listan under första kvartalet i år. Arkivbild

Foto: Erik Simander / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-30 18:07

En våg av börsnoteringar och emissioner har sköljt över Stockholmsbörsen i första kvartalet.

– Det är ett väldigt högt tryck på marknaden. Det ser man dels på det som kommit ut under första kvartalet, men också hur det ser ut inför andra kvartalet. Det kommer att vara en oerhört intensiv period fram till sommaren, helt klart, säger Joakim Falkner, partner på advokatbyrån Baker McKenzie.

23 noteringar på ett kvartal

Medicinteknikbolaget Pharmiva sätter med sin notering på First North på onsdagen punkt för ett rekordkvartal där 23 bolag noterats i Stockholm, inklusive tre på huvudlistan. Det kan jämföras med ett tiotal under samma period under både 2020 och 2019.

Med bland noteringarna i år finns bland annat Stockholmsbörsens första så kallade spac-bolag: ACQ Bure. Det är en ny typ av förvärvsbolag som spridit sig från Wall Street ut över världen på senare tid – som i praktiken öppnar en genväg för tillväxtbolag som vill till börsen.

– Det är en trend. Med stor sannolikhet kommer det att komma fler spac-noteringar i Sverige innan sommaren. Det vet vi, eftersom vi jobbar med det, säger Falkner, som ansvarar för Baker McKenzies kapitalmarknadsgrupp i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Förutom nedtryckta räntor och extrema stimulansåtgärder från regeringar och centralbanker – som dopar marknaden med kapital som jagar avkastning – är den snabba digitaliseringen i pandemin en pådrivande faktor bakom utvecklingen.

– Tidigare var det alltid fysiska möten som skulle äga rum. Nu sker allt digitalt. Det har verkligen påskyndat transaktionerna. Det har tidsmässigt accelererat vad som går att genomföra, säger Falkner.

Absolut bubbelrisk

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, noterar hur den senaste tidens lyft för långa marknadsräntor tryckt ned de mest extrema företagsvärderingarna och varnar för bubbelrisk på vissa håll:

– Absolut, säger han.

Enligt Söderfjell har Ålandsbanken övervägt att gå in som investerare i ett 30-tal börsnoteringar under året, men bara deltagit i fyra. Resten har valts bort, i första hand då bolagsvärderingen uppfattats som orimligt hög.

– Det ska också vara en affärsmodell som man förstår och som man tror fungerar på lite längre sikt. Sedan handlar det också om hur mycket risk man är beredd att ta, tillägger han.

Pandemilyftet har gjort att priset på Stockholmsbörsens aktier just nu ligger på cirka 18 gånger nästa års vinst. Det kan jämföras med det historiska snittet på drygt 15. Detta gör marknaden extra känslig för alla typer bakslag och störningar – som snabba ränteförändringar, transportproblem, handelskrig eller utbredd komponentbrist, enligt Söderfjell.

– Jag tycker det känns fel att flagga för en börskrasch, men riskerna har ökat, säger han.

Det kan hålla i sig

Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál, som även ansvarar för Nasdaqs noteringar i Europa, räknar med att den rekordhöga aktivitetsnivån vad gäller noteringar håller i sig ett tag.

– Intresset för aktiemarknaden har aldrig varit större, varken bland småsparare eller bland institutioner. Det är en väldigt aktiv kapitalmarknad just nu och börsen är en del av det, säger han.

– Det blir inte bara ett starkt första kvartal utan ett väldigt starkt andra kvartal också, tillägger han.

Och det kan hålla i sig längre än så, tror han.

– Det är svårt att ha en kristallkula för hela året, men om marknaden kommer ut ur pandemin på ett bra sätt och anpassar sig till ökad inflation och så vidare, då kommer vi ha en fortsatt stark noteringsmarknad.

Bland annat tror Kostyál på revansch för börsegment som tagit stryk i pandemin när konjunkturen tar fart. För Stockholmsbörsens huvudlista finns det dessutom en hel del potentiella noteringskandidater som mognat på First North-listan, enligt noteringschefen:

– Vi ser många bolag som växer, som vill flytta från First North till huvudlistan, och fortsätta sin resa på kapitalmarknaden. Där får vi fortfarande en bra tillströmning, säger han.

Enligt Kostyál har snart 100 First North-bolag sedan 2006 tagit klivet till börsens huvudlista.

Fakta: Nynoterat kan ses som "extra krydda"

Aktiespararna varnar småsparare för att satsa allt på ett kort när de bygger upp sin portfölj. Det gäller särskilt investerare som vill köpa in sig i nynoterade bolag.

Chefsjuristen Sverre Linton:

Ha åtminstone runt tio aktier i portföljen fördelade över olika branscher och marknader. Dessutom bör man inte ha pengar på börsen som man tror sig behöva inom de närmaste 5-7 åren.
Satsa bara en mindre del av kapitalet på nynoterade aktier. Basen bör fortfarande vara i ett tiotal etablerade bolag där den här typen av aktier snarare utgör en extra krydda. Det är också extra viktigt att läsa på om bolaget och dess ledning samt att kolla vilka som är ankarinvesterare i introduktionen.

Linton tror inte på någon upprepning av IT-krashen runt år 2000, dels då ränteläget ser stabilt lågt ut. Dessutom har stora IT-bolag i dag – till skillnad från kring sekelskiftet – etablerade affärsmodeller och breda intäktsbaser. Men det finns nu som då "ansträngda" värderingar i vissa segment och det är samma typ våg av intresse för så kallad daytrading och många nybörjare som köper aktier.

Källa: Aktiespararna


Fakta: Rekord i börsnoteringar

Under pandemiåret 2020 noterades 80 bolag på Stockholmsbörsens huvudlista och Nasdaq First North Growth. Aktiviteten har tilltagit under första kvartalet i år och lyft till historiska rekordnivåer, enligt Nasdaq.

Noteringsvågen kommer tillsammans med ett ovanligt stort antal nyemissioner och medan OMXS-index radat upp nya historiska rekordnivåer sedan november i fjol och bara sedan årsskiftet lyft med 13 procent.

Här är nytillskotten hittills i år:

Stockholmsbörsen

26 mars – Pierce Group

25 mars – ACQ Bure

19 februari – Cint Group

First North

31 mars – Pharmiva

29 mars – LMK Group

26 mars – Spago Nanomedical

25 mars – Idun Industrier

24 mars – Embellence Group

23 mars – Fantasma Games

18 mars – RugVista Group

16 mars – Qiiwi Games

15 mars – Ekobot

11 mars – CoinShare International Limited

9 mars – Ytrade Group

1 mars – Lipigon Pharmaceuticals

25 februari – Desenio Group

24 februari – FluoGuide

12 februari – OncoZenge

11 februari – Fractal Gaming Group

9 februari – Nimbus Group

3 februari – Scandion Oncology

29 januari – Insplorion

19 januari – Ellwee

Källa: Nasdaq

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!