En våg av börsnoteringar och emissioner har sköljt över Stockholmsbörsen i första kvartalet.
– Det är ett väldigt högt tryck på marknaden. Det ser man dels på det som kommit ut under första kvartalet, men också hur det ser ut inför andra kvartalet. Det kommer att vara en oerhört intensiv period fram till sommaren, helt klart, säger Joakim Falkner, partner på advokatbyrån Baker McKenzie.
23 noteringar på ett kvartal
Medicinteknikbolaget Pharmiva sätter med sin notering på First North på onsdagen punkt för ett rekordkvartal där 23 bolag noterats i Stockholm, inklusive tre på huvudlistan. Det kan jämföras med ett tiotal under samma period under både 2020 och 2019.
Med bland noteringarna i år finns bland annat Stockholmsbörsens första så kallade spac-bolag: ACQ Bure. Det är en ny typ av förvärvsbolag som spridit sig från Wall Street ut över världen på senare tid – som i praktiken öppnar en genväg för tillväxtbolag som vill till börsen.
– Det är en trend. Med stor sannolikhet kommer det att komma fler spac-noteringar i Sverige innan sommaren. Det vet vi, eftersom vi jobbar med det, säger Falkner, som ansvarar för Baker McKenzies kapitalmarknadsgrupp i Europa, Mellanöstern och Afrika.
Förutom nedtryckta räntor och extrema stimulansåtgärder från regeringar och centralbanker – som dopar marknaden med kapital som jagar avkastning – är den snabba digitaliseringen i pandemin en pådrivande faktor bakom utvecklingen.
– Tidigare var det alltid fysiska möten som skulle äga rum. Nu sker allt digitalt. Det har verkligen påskyndat transaktionerna. Det har tidsmässigt accelererat vad som går att genomföra, säger Falkner.
Absolut bubbelrisk
Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, noterar hur den senaste tidens lyft för långa marknadsräntor tryckt ned de mest extrema företagsvärderingarna och varnar för bubbelrisk på vissa håll:
– Absolut, säger han.
Enligt Söderfjell har Ålandsbanken övervägt att gå in som investerare i ett 30-tal börsnoteringar under året, men bara deltagit i fyra. Resten har valts bort, i första hand då bolagsvärderingen uppfattats som orimligt hög.
– Det ska också vara en affärsmodell som man förstår och som man tror fungerar på lite längre sikt. Sedan handlar det också om hur mycket risk man är beredd att ta, tillägger han.
Pandemilyftet har gjort att priset på Stockholmsbörsens aktier just nu ligger på cirka 18 gånger nästa års vinst. Det kan jämföras med det historiska snittet på drygt 15. Detta gör marknaden extra känslig för alla typer bakslag och störningar – som snabba ränteförändringar, transportproblem, handelskrig eller utbredd komponentbrist, enligt Söderfjell.
– Jag tycker det känns fel att flagga för en börskrasch, men riskerna har ökat, säger han.
Det kan hålla i sig
Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál, som även ansvarar för Nasdaqs noteringar i Europa, räknar med att den rekordhöga aktivitetsnivån vad gäller noteringar håller i sig ett tag.
– Intresset för aktiemarknaden har aldrig varit större, varken bland småsparare eller bland institutioner. Det är en väldigt aktiv kapitalmarknad just nu och börsen är en del av det, säger han.
– Det blir inte bara ett starkt första kvartal utan ett väldigt starkt andra kvartal också, tillägger han.
Och det kan hålla i sig längre än så, tror han.
– Det är svårt att ha en kristallkula för hela året, men om marknaden kommer ut ur pandemin på ett bra sätt och anpassar sig till ökad inflation och så vidare, då kommer vi ha en fortsatt stark noteringsmarknad.
Bland annat tror Kostyál på revansch för börsegment som tagit stryk i pandemin när konjunkturen tar fart. För Stockholmsbörsens huvudlista finns det dessutom en hel del potentiella noteringskandidater som mognat på First North-listan, enligt noteringschefen:
– Vi ser många bolag som växer, som vill flytta från First North till huvudlistan, och fortsätta sin resa på kapitalmarknaden. Där får vi fortfarande en bra tillströmning, säger han.
Enligt Kostyál har snart 100 First North-bolag sedan 2006 tagit klivet till börsens huvudlista.