Att dela lägenhet med fem främlingar – och tvättstuga, cykel, bil och kontor med ytterligare 100 – är det lösningen på bostadsbristen bland unga i Sverige?
Ska man tro bolagen som nu storsatsar på delningslägenheter, eller coliving som det också kallas, är svaret uppenbart.
– Det här är ju grejen! Inte bara för att lösa bostadsbristen, utan också för att lösa den sociala hållbarheten, säger Katarina Liljestam Beyer, medgrundare och operativ chef på företaget Colive.
Största satsningen hittills
I det vita tiovåningshuset blandar sig kaffedoften med den av nya möbler och rengjorda ytor. I taket hänger krukor med murgröna och ampellilja. Allt är skinande nytt.
Huset i Haninge är Colives största satsning hittills, som genomförs tillsammans med fastighetsbolaget Wallenstam. Drygt 100 hyresgäster ska flytta in i 17 lägenheter med mellan fem och sex personer i varje. På bottenplanet finns gemensam tvättstuga, yogarum och arbetsyta, och dessutom ett större rum med soffa, tv och ett litet pentry. Där ska de 100 hyresgästerna, alla i åldrarna 20-35 år, kunna umgås med varandra.
– Många unga vuxna flyttar in till storstäderna och har både svårt att hitta bostad och träffa vänner. Vi ville hitta en trygg boendeform för dem, som samtidigt ger dem en social kontext, säger Katarina Liljestam Bayer.
Ser efterfrågan
Colive är inte de enda som ger sig in på marknaden. Bara ett stenkast bort från huset i Haninge ska Stena Fastigheter bygga ytterligare 18 coliving-rum till 2022, och det är bara en del av bolagets satsning. Målet är att ha cirka 300 coliving-rum inom fem år, redan nu finns ett tjugotal i Stockholm och Göteborg.
– Coliving är en ny och intressant boendeform som är vanlig i andra delar av världen, men nu ser vi en efterfrågan även här i Sverige, säger Cecilia Fredholm Vaarning, kommunikations- och hållbarhetschef på Stena Fastigheter.
Bolaget planerar dels in coliving i sina nyproduktioner, men ser också över möjligheten att konvertera redan existerande lokaler till delningslägenheter.
– Vi ser coliving som ett sätt att komplettera vårt uppdrag som stadsutvecklare, att erbjuda boende för nya typer av behov, säger Cecilia Fredholm Vaarning.
Gemenskapen lockar
I Colives hus i Haninge öppnar 24-åriga Anton Linderholm ett köksskåp och visar prydligt staplade vita tallrikar, kaffekoppar och rader av oanvända vinglas.
– Titta, det ingår till och med matlådor! Det är en sådan liten detalj, men det gör mycket, säger han.
Han bor sedan tre månader i en av Colives delningslägenheter på Lidingö i Stockholm – men ska inom några veckor flytta till det nybyggda huset i Haninge. Lägenheterna ser ut att vara hämtade direkt ur en Ikeakatalog: textilier och sittpuffar i dämpade färger, gröna växter utplacerade i hörnen och abstrakta tavlor på väggarna. Prydliga klisterlappar med bokstäver som dikterar vilka garderober och hyllor som tillhör vilken boende signalerar ordning och reda – och inte det stökigt bohemiska liv som ordet "kollektiv" kan föra tankarna till.
– Det är väldigt organiserat. Man har sitt privata sovrum som man får inreda själv och kan vara i, men man kan också välja att gå ut i det gemensamma rummet och umgås med sina roomies, säger Anton Linderholm.
– Folk flyttar ofta in på grund av den ekonomiska biten, men stannar sedan för det sociala och för det community som uppstår.
Matchas med rumskompisar
TT: Vad finns det för nackdelar med att bo såhär?
– Det skulle vara att flera vill använda köket eller badrummet samtidigt, men det händer väldigt sällan. Eller så kanske man har en dålig dag och vill vara ensam, men då kan man ju låsa in sig på sitt rum.
För att få flytta in i huset i Haninge ska Anton Linderholm först matchas med rätt rumskompisar. Innan inflytt får de boende svara på ett hundratal frågor om allt ifrån sömnvanor till arbetstider och hur intresserad man är av andra personer.
– Det finns inga rätt eller fel svar, utan det handlar om vilka värderingar man har kring hur man vill bo och umgås. Utifrån det matchar vi folk för att få till bästa trivsel i lägenheterna, säger Katarina Liljestam Beyer.
Colive har ambitiösa planer för framtiden. Om fem år planerar de att ha mellan 6 000 och 7 000 rum runt om i Sverige. Redan nu finns det konkreta planer på att bygga i Göteborg, Lund och i Barkarby utanför Stockholm.
– Sedan är tanken att man också ska kunna koppla upp sig till delningsbilar, cykelpooler och matleveranser, säger Katarina Liljestam Beyer och tillägger:
– Coliving handlar inte om att trycka in folk i små kabiner, utan om att hela tiden utmana kostnader och samtidigt skapa fler funktioner för målgruppen.