Det amerikanska presidentvalet den 3 november kommer allt närmare med president Donald Trump i ena hörnet och utmanaren, Demokraternas Joe Biden, i det andra. Därför är månadssiffrorna gällande den amerikanska arbetsmarknaden ett viktigt slagträ i den politiska debatten ju närmare valet man nu kommer.
Facit för augusti blev nu att nästan 1,4 miljoner nya jobb skapades vilket låg i linje med analytikernas förväntningar. Däremot sjönk arbetslösheten oväntat mycket, ned till 8,4 procent jämfört med 10,2 procent i juli.
– Trump kommer att ta fasta på arbetslöshetssiffran och lyfta fram det som att man varit väldigt framgångsrikt men det måste också sägas att arbetslösheten är väldigt hög i ett historiskt perspektiv även om man kommit ned från ännu högre nivåer, säger Elisabet Kopelman, seniorekonom vid SEB, till TT.
Kopelman poängterar också att situationen är komplex där jobbskapandet kontra arbetslösheten visar väldigt olika tendenser.
– Det är så pass stor skillnad i dem att man måste fundera vad som ligger bakom. Det är två olika undersökningar där hushållen respektive företagen frågas ut. Ibland kan rapporterna skilja sig åt men nu ger de en väldigt olikartad bild.
Hyllade siffrorna
Trump var också snabb på Twitter att hylla siffrorna: "Bröt igenom 10-procentsspärren snabbare än vad som troddes vara möjligt".
För den sittande presidenten som de sista månaderna pressats hårt av inte bara coronapandemin utan även upploppen runtom i USA i anslutning till polisingripandet av George Floyd är landets ekonomiska utveckling av största vikt, påpekar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet:
– Mycket av Trumps strategi bygger på att visa på att USA har en stark ekonomi. När ekonomin gått sämre har han talat om hur det faktiskt var innan pandemin och dessutom försökt att peka på starka siffror under åren. Opinionsundersökningar visar att det också är en viktig fråga för väljarna där Trump fått höga siffror.
Precis som i övriga världen har den ekonomiska utvecklingen efter coronautbrottet tagit en V-formad utveckling i USA. De senaste månaderna har det dock skett en viss utplaning och dagens siffra kan sättas i jämförelse med 1,8 miljoner nya jobb i juli och hela 4,8 miljoner i juni.
Värst drabbade
Under pandemin har dock de värst drabbade sektorerna varit tjänste- och resesektorn där exempelvis flygbolaget United Airlines i onsdags meddelade att man skär ned med drygt 16 000 tjänster och konkurrenten American Airlines krympt personalstyrkan med 40 000. Totalt i år har amerikanska transportföretag skurit ned med drygt 131 000 tjänster.
Oavsett dagens siffror finns dock frågetecken för många av dessa jobb i framtiden, påpekar Elisabet Kopelman:
– En del av jobben kommer att bli väldigt svåra att få tillbaka innan man kommit tillrätta med coronaviruset. Tittar man på sysselsättningsstatistiken ser man att gällande antalet inom turistindustrin så blev det en förbättring men nu har det i stället planat ut i ganska hög grad.