Det är långt kvar till säker mark när det gäller återhämtningen efter BNP-raset på 8,6 procent i andra kvartalet, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. Men det mesta pekar uppåt nu, med hushåll som vill konsumera och företag som vill producera.
– Ekonomiska data som vi har sett under sommaren bekräftar den bilden, säger han.
Avgörande faktorer
Han ser tre faktorer som avgörande för hur det går.
– Det är vaccinet. Det är vad som händer på arbetsmarknaden. Och det handlar om den ekonomiska politiken.
SEB:s ekonomer räknar nu med ett BNP-fall för helåret på 3,8 procent. Men det bygger efter det historiskt svaga andra kvartalet på en återhämtning på cirka 4 procent under tredje kvartalet och cirka 2 procent under fjärde kvartalet.
Bergqvist kallar BNP-lyftet som väntas i höst för en jojo-effekt.
– Kraften nedåt i andra kvartalet gör att det kommer att studsa upp. Men det gör inte att återhämtningen har fast mark under fötterna, säger han.
Förlängda krisåtgärder
Det måste tillföras kraft av den ekonomiska politiken, så att jojon inte går ner igen, enligt Bergqvist.
Från regeringen och samarbetspartierna räknar SEB:s ekonomer med en stimulansdos på 100 miljarder i höstbudgeten. Kollegorna på Swedbank gör samma bedömning.
Det handlar om förlängda krisåtgärder, exempelvis permitteringsstödet, men även mer traditionella stimulanser som skattesänkningar, satsningar på kommuner och regioner, infrastruktur, utbildning och bostäder väntas.
– Lite av allt åt alla, säger SEB:s prognoschef Håkan Frisén, som räknar med att stödpartierna C och L kommer få igenom en del samtidigt som den rödgröna regeringen har en egen agenda de vill se genomförd.
Prognoserna kommer bara två dagar inför det att finansminister Magdalena Andersson (S) ska presentera de ekonomiska förutsättningarna inför höstbudgeten.
– Efterfrågestimulanser behövs på alla håll och kanter, hushållens inkomster behöver hållas uppe och företagen måste få sina hål täckta, säger Frisén.
BNP-raset återhämtat 2021
Om prognoserna håller kan hela BNP-raset i andra kvartalet vara återhämtat någon gång nästa år, enligt prognoschefen.
– Kanske under andra kvartalet 2021, säger han.
Swedbank bekräftar samtidigt sin prognos för ett BNP-fall för Sverige på 5 procent i år, följt av en återhämtning på 3 procent 2021. Därmed ser bankens ekonomer en något starkare återhämtning nästa år än i tidigare prognoser.
För 2022 tror Swedbank att svensk ekonomi växer med ytterligare 3 procent.
"Tillväxten ökar efter ett fruktansvärt andra kvartal men ingenting är som normalt. Osäkerheten kommer att avta först när hotet från pandemin har försvunnit", skriver Swedbank.
Politisk osäkerhet
Fortsatta geopolitiska spänningar och ny politisk osäkerhet i samband med presidentvalet i USA och brexit väntas prägla utvecklingen under den närmaste tiden.
Swedbanks ekonomer räknar med ytterligare krisåtgärder i höstbudgeten, även om de sänker sin prognos för vad de beskriver som mer akuta stödåtgärder till cirka 200 miljarder kronor i år – bland annat då de ser en mindre kostnad för korttidspermitteringar och omställningsstöd än tidigare beräknat.
För 2021 antar Swedbank att det kommer finanspolitiska stimulanser på 100 miljarder till i höstbudgeten, följt av ytterligare 50 miljarder 2022.
Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt kvartal.