Solenergi är kanske inte det man har tänkt mest på under molntäta månader i slutet av förra året. Men sett i backspegeln har solceller haft en strålande utveckling.
2016 var 10 000 solcellsanläggningar anslutna till Sveriges elnät, enligt statistik hos Energimyndigheten.
Förra året var antalet nästan 44 000. Av dessa räknades närmare 38 000 in i kategorin för de minsta anläggningarna, som privatpersoner i första hand är intresserade av.
Även materialet
Nu ändras formen för statens subvention till privatpersoner som investerar i bland annat solceller. Det gamla investeringsstödet tas bort, och ersätts av en skattereduktion enligt samma princip som rut- och rotavdrag.
Men det finns en viktig skillnad. Den nya skattereduktionen för grön teknik utgår inte bara för installationsarbetet, utan även för materialkostnaden – i alla fall om de hänger ihop på samma faktura.
– Det är arbetet som gör att det blir en skattereduktion. Det ligger i sakens natur att man inte kan gå till något varuhus och köpa grejorna och sedan vänta sig att få rabatt på det, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Laddstolpar också
Tanken är att avdraget för grön teknik görs direkt på fakturan man betalar, precis som rot- eller rutavdrag. Förutom solceller ingår laddpunkter för elfordon i det nya systemet, liksom anläggningar för lagring av egenproducerad elenergi.
Systemet gäller endast privatpersoner, och reduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år.
För exempelvis bostadsrättsföreningar behålls de tidigare systemen.
Ansökningar stryks
När det gäller solceller råder dock, sedan i somras, stopp för ansökningar om att få investeringsstöd från Energimyndigheten. Trots att regeringen har skjutit till 260 nya miljoner räcker inte de anslagna pengarna som avsett.
Privatpersoner stryks nu ur kön till det tidigare solcellsstödet. Strax före jul fanns 9 000 ansökningar från privatpersoner som inte har beviljats, skriver Solcellskollen.
Den som redan har låtit göra installationen kan heller inte söka det nya skatteavdraget, som gäller från nyår.