Nytt avdrag för solceller – tidigare kö bort

Intresset för att sÀtta solceller pÄ smÄhus vÀxer stadigt. Nu Àndras reglerna för statligt stöd, sÄ att installation av solceller ger skatteavdrag. Men den som har sökt det tidigare stödet blir utan, om man redan har installerat. Privatpersoner stryks ur kön.

Allt fler privatpersoner vill ha solceller pÄ sin villa eller sitt fritidshus. Nu görs det statliga stödet för detta om till ett skatteavdrag. Samtidigt stryks privatpersoner ur kön till det existerande investeringsstödet, som Àr överbelastat. Arkivbild.

Allt fler privatpersoner vill ha solceller pÄ sin villa eller sitt fritidshus. Nu görs det statliga stödet för detta om till ett skatteavdrag. Samtidigt stryks privatpersoner ur kön till det existerande investeringsstödet, som Àr överbelastat. Arkivbild.

Foto: Sören Andersson / TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2021-01-04 05:20

Solenergi Àr kanske inte det man har tÀnkt mest pÄ under molntÀta mÄnader i slutet av förra Äret. Men sett i backspegeln har solceller haft en strÄlande utveckling.

2016 var 10 000 solcellsanlĂ€ggningar anslutna till Sveriges elnĂ€t, enligt statistik hos Energimyndigheten.

Förra Ă„ret var antalet nĂ€stan 44 000. Av dessa rĂ€knades nĂ€rmare 38 000 in i kategorin för de minsta anlĂ€ggningarna, som privatpersoner i första hand Ă€r intresserade av.

Även materialet

Nu Àndras formen för statens subvention till privatpersoner som investerar i bland annat solceller. Det gamla investeringsstödet tas bort, och ersÀtts av en skattereduktion enligt samma princip som rut- och rotavdrag.

Men det finns en viktig skillnad. Den nya skattereduktionen för grön teknik utgĂ„r inte bara för installationsarbetet, utan Ă€ven för materialkostnaden – i alla fall om de hĂ€nger ihop pĂ„ samma faktura.

– Det Ă€r arbetet som gör att det blir en skattereduktion. Det ligger i sakens natur att man inte kan gĂ„ till nĂ„got varuhus och köpa grejorna och sedan vĂ€nta sig att fĂ„ rabatt pĂ„ det, sĂ€ger Pia Blank Thörnroos, rĂ€ttslig expert pĂ„ Skatteverket.

Laddstolpar ocksÄ

Tanken Àr att avdraget för grön teknik görs direkt pÄ fakturan man betalar, precis som rot- eller rutavdrag. Förutom solceller ingÄr laddpunkter för elfordon i det nya systemet, liksom anlÀggningar för lagring av egenproducerad elenergi.

Systemet gĂ€ller endast privatpersoner, och reduktionen fĂ„r uppgĂ„ till högst 50 000 kronor per person och Ă„r.

För exempelvis bostadsrÀttsföreningar behÄlls de tidigare systemen.

Ansökningar stryks

NÀr det gÀller solceller rÄder dock, sedan i somras, stopp för ansökningar om att fÄ investeringsstöd frÄn Energimyndigheten. Trots att regeringen har skjutit till 260 nya miljoner rÀcker inte de anslagna pengarna som avsett.

Privatpersoner stryks nu ur kön till det tidigare solcellsstödet. Strax före jul fanns 9 000 ansökningar frĂ„n privatpersoner som inte har beviljats, skriver Solcellskollen.

Den som redan har lÄtit göra installationen kan heller inte söka det nya skatteavdraget, som gÀller frÄn nyÄr.

Fakta: Skatteavdrag för grön teknik

Skattereduktion för privatpersoners installation av grön teknik gÀller bÄde material och arbetskostnader. Avdrag fÄr göras med:

15 procent av kostnaden för solceller.

50 procent av kostnaden för installation av lagring av egenproducerad elenergi.

50 procent av kostnaden för laddningspunkter till elfordon.

Reduktion fĂ„r göras med högst 50 000 kronor per person och Ă„r, och gĂ€ller bara om man har skatt att betala.

Reglerna gÀller frÄn och med Ärsskiftet.

Kostnaden för statskassan berÀknas bli cirka 200 miljoner kronor per Är. UngefÀr 80 procent vÀntas gÄ till solceller.

KĂ€lla: Skatteverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!