Nytt stöd till regionerna ska hjälpa företag

Nu kommer EU-pengar till regionerna – företagen ska få resurser för omställning och utveckling från EU:s krisfond. Mer än en halv miljard går till bland annat rådgivning för drabbade företag.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-17 12:43

Tillväxtverket har fått regeringens uppdrag att utforma stöd till regionerna och ska fördela 534 miljoner kronor under åren 2021–2023 inom ramen för EU:s krisåtgärdspaket.

– Vi måste vara beredda på att de ekonomiska effekterna kan bli långvariga och slå olika i olika delar av landet, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på en pressträff.

Inget direkt stöd

Företagen ropar efter mer direkt stöd för att överleva här och nu, men det är inte det de här EU-pengarna är till för, förklarar hon.

– Det är inte en fråga om likviditetsstöd utan om viktiga insatser för att hjälpa företag att ställa om.

Det handlar främst om ett stöd till grön omställning och digitalisering och exempelvis om projekt för att hantera varsel och omställning av arbetslivet i spåren av pandemin. Tillväxtverkets chef Gunilla Nordlöf förklarar att det mer konkret kan röra sig om företagsfrämjande åtgärder som stöd till innovationer, rådgivning, affärsutveckling och coachning.

TT: Är detta bästa sättet att använda gemensamma pengar nu under krisen?

– Det är viktigt att stärka likviditeten här och nu hos företagen, men också att använda situationen för att rusta och stärka företagen långsiktigt. Det här är en del av EU React, och de här pengarna kan bara användas för att hjälpa företag och regioner på det här sättet, säger Jennie Nilsson.

Frågan är i vems fickor pengarna kommer att landa, i företagarnas eller i rådgivares och regioners. Jennie Nilsson hävdar att stödet kommer att komma företagen till del, både i form av stöd till exempelvis kompetensutveckling och coachning, men också för innovationsstöd.

Tillväxtverket fördelar

Tillväxtverket ansvarar för att fördela pengarna till regionerna utifrån en nyckel baserad på bland annat arbetslöshet och utbildningsnivå.

TT: När kommer effekterna att märkas av det här stödet?

– När konjunkturen vänder. Vi har ett exceptionellt läge nu, och vi vill komma igång snabbt då. Det är inte bara Sverige som får stöd, säger Jennie Nilsson.

TT: Hur kommer ni kunna kontrollera effekterna av stödet, och att pengarna används rätt?

– Vi använder beprövade metoder här, med regionerna som bottenplatta. Vi har haft dialog med dem, och det finns en god kunskap om efterfrågan, säger Jennie Nilsson.

Fakta: EU-pengar till krisstöd

Sverige får 534 miljoner kronor från EU:s krisfond till grön omställning och digitalisering. Stödet ska gå till små och medelstora företag.

Pengarna fördelas av Tillväxtverket till regionerna utifrån en nyckel baserad på bland annat arbetslöshet och utbildningsnivå.

Tillväxtverket utformar förutsättningar för hur pengar ska användas.

Företag får söka stödpengar från regionerna.

Källa: Regeringen och Tillväxtverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!