Juni månad och studenternas lyckliga dag. I en värld utan coronavirus brukar gator i Sverige fyllas av flak med studentfirare.
I år är allt annorlunda – Transportstyrelsen har tillfälligt förbjudit flaken och sistaårseleverna tar till nya sätt att fira.
Det märks tydligt bland de företag som hyr ut så kallade partybussar i Sverige. I Helsingborg har en egenföretagare märkt av en stor ökning av bokningar, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Men även i andra delar av landet går bussarna åt.
"Säkrare än flak"
Vemund Ljung-Haanäs från Norge är van vid att partybussar är en stor del av det norska studentlivet, där de kallas "russebussar".
Han driver ett företag i Sverige som hyr ut sådana bussar, och i vanliga fall brukar han få cirka tio förfrågningar om studentkörningar. I år har förfrågningarna varit minst 300 uppger han för TT. I slutändan brukar endast en del av dem leda till en faktisk bokning, i fjol cirka fyra stycken, men det är ändå en markant ökning.
– Det glädjer mig att vi kan få in någonting som studenterna tycker är kul och som är säkrare än flak, säger Vemund Ljung-Haanäs och syftar på att man inte kan ramla av bussen.
Hans företag finns i Göteborg men hyr ut till hela Sverige. Bokningarna har exempelvis kommit från Helsingborg, Stockholm, Linköping, Norrköping och Gävle. Bussarna tar max 32 passagerare och under pandemin har städrutinerna ökat.
TT: Hur säkert är det att åka partybuss i pandemin?
– Det är lika säkert som andra kommunikationsmedel. Gruppen som sådan har det faktiskt säkrare här eftersom man inte umgås med andra, som de hade gjort om de tagit en spårvagn.
Tappade bokningar
Håkan Andersson, även han i Göteborg, driver två företag som bland annat hyr ut partybussar.
– När pandemin bröt ut så försvann bokningarna helt och hållet. Vi jobbar mycket med studentflak. Sedan vände det för ett par veckor sedan, säger Håkan Andersson till TT.
För att minska smittspridningen har antalet passagerare minskats från 80 till 30. Städrutinerna har ökat, man har spärrat av kring chauffören samt satt upp en plexiglasskiva. Håkan Andersson betonar dock att han inte kan garantera att ingen blir smittad, den som bokar har också eget ansvar.
TT: Är du själv orolig för att smittas som chaufför?
– Jag var det från början. Nu känner jag att människor visar hänsyn. Innan de kliver på så går vi igenom säkerhetsregler. Vi har även handsprit som man får ta, säger han och tillägger:
– Vid en sådan här grej, när alla är lyckliga och glada så vill många kramas och tacka efteråt. Men inga kramar i år, har vi sagt.