Oljepriset backar inför kvotbeslut

Världsmarknadspriset på råolja backar inför ett möte där oljekartellen Opec, Ryssland och andra stora oljeländer ska göra upp om framtida produktionskvoter.

Oljepriset backar inför ett möte om produktionskvoter mellan oljekartellen Opec och andra ledande oljeländer, inklusive Ryssland. Arkivbild.

Oljepriset backar inför ett möte om produktionskvoter mellan oljekartellen Opec och andra ledande oljeländer, inklusive Ryssland. Arkivbild.

Foto: Jacob Ford AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-30 12:15

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad faller 1,9 procent till 47:28 dollar per fat.

Prisfallet sätter punkt för det största månatliga oljeprislyftet sedan i maj i år, då priset lyfte från historiska bottennoteringar i coronakrisen. I november, hittills, har oljepriset gått upp med cirka 20 procent.

Inför mötet, som ska pågå under måndag och och tisdag, har det indikerats att Opec och de andra oljeländerna skissar på två vägar framåt. Antingen förlänger oljeländerna produktionskvoterna som har införts i krisen, för att hantera den minskade efterfrågan på bränsle, i ytterligare 3–4 månader. Alternativt börjar de gradvis att öka produktionen igen i januari, uppger källor till Reuters.

På marknaden finns även en utbredd oro för att Opecländerna kommer att få svårt att hålla sig till kvoterna om efterfrågan på bränsle tar fart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!