Oro för pensionen? Så fixar du bättre ekonomi

Många blivande pensionärer oroar sig för hur ekonomin blir som pensionär, enligt en ny undersökning. Men även om pensionsåldern närmar sig är det inte för sent att göra förändringar i privatekonomin som förbättrar utsikterna.

Hälften i åldersgruppen 55-65 år oroar sig över ekonomin efter pensionen, enligt en ny undersökning. Var tredje önskar att de hade sparat mer och börjat spara tidigare. Arkivbild.

Hälften i åldersgruppen 55-65 år oroar sig över ekonomin efter pensionen, enligt en ny undersökning. Var tredje önskar att de hade sparat mer och börjat spara tidigare. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-06 07:45

Hälften i åldersgruppen 55-65 år oroar sig för att pensionen inte kommer att räcka. Bland kvinnor är siffran högre, sex av tio känner en oro, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank.

– Den andelen känns hög när man bara har några år kvar till pensionen, säger Madelén Falkenhäll, seniorekonom på Swedbank.

Fyra av tio i den åldersgruppen ser också framför sig att de inte kommer att ha råd att göra alla de saker de hade tänkt göra som pensionärer.

På frågan om saker man skulle ha velat göra annorlunda, när det kommer till pensionen, är det svarsalternativ som flest har angett att man borde ha börjat spara tidigare eller mer.

Se över utgifter

När man bara har några år kvar till pensionen kan det vara svårt att påverka pensionen i sig, om man inte ökar lönen rejält de sista åren eller har råd att spara stora belopp. I stället kan det löna sig att se över utgiftssidan och försöka få ned kostnaderna redan före pensionen.

– Det ser så klart olika ut för olika individer, men boendesituationen är ofta en stor utgift som kan ses över, säger Madelén Falkenhäll.

Att amortera ned lånet är ett sätt att på sikt minska räntekostnaden men också få ned låneandelen och eventuellt sänka amorteringskravet med tiden. Är barnen utflugna kanske det är möjligt att flytta till en mindre bostad.

– Varje tusenlapp eller två som man kan få ned sin boendekostnad gör skillnad, säger Madelén Falkenhäll.

Har man bil kanske det är möjligt att byta till en mer bränslesnål variant, alternativt göra sig av med bilen helt och hållet.

Något som också kan löna sig att göra kontinuerligt är att se över abonnemang och olika avtal.

– Se över abonnemang, elavtal och försäkringar och gör dig av med allt som är onödigt. Alla bäckar små, säger Madelén Falkenhäll.

Ångrar tidigt uttag

Nyligen publicerade Pensionsmyndigheten en studie där personer i 70-75 års åldern fått svara på frågor om livet som pensionär blivit som de tänkt sig. Majoriteten (68 procent) upplevde sin livssituation som oförändrad jämfört med när de gick i pension.

– Det var intressant att det ändå var en så pass positiv klang. Många har samma livssituation, fler har bättre hälsa än sämre och en majoritet hade valt att ta ut pensionen vid samma ålder om de hade valt om, säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

Hälften svarade också att den ekonomiska situationen blivit lika bra eller bättre än de hade tänkt sig.

Men samtidigt svarade den andra hälften att den ekonomiska situationen blivit sämre än de hade tänkt sig.

– Det är den mörka sidan av det och det beror på att de i dag har en lägre pension än när de pensionerade sig, vilket i sin tur beror på en lägre tjänstepension i dag, som i sin tur beror på att de hade en kort uttagstid för tjänstepensionen. Det var vanligt i den åldersgruppen, säger Ann-Christine Meyerhöffer.

Nästan en fjärdedel skulle i backspegeln ha valt att börja ta ut pensionen senare.

– Och en fjärdedel av dem som fortfarande jobbar sa att de tidigare hade varit pensionärer på heltid men valt att börja jobba igen. Det känner man igen när man ber dem ge råd till andra som ska gå i pension. Då råder många till att arbeta längre och gå i pension senare, säger Ann-Christine Meyerhöffer.

Fakta: Pensionsoro i åldersgruppen 55-65 år

51 procent oroar sig lite eller mycket för att pensionen inte kommer att räcka.

Bland kvinnorna oroar sig 58 procent. Motsvarande siffra för männen är 45 procent.

41 procent uppger att de inser att det finns en del, eller många saker som hade tänkt göra som pensionär som de inte kommer att ha råd att göra.

Vid frågan om saker man skulle ha velat göra annorlunda, när det kommer till pensionen, är det svarsalternativ som flest har angett att man borde ha börjat spara tidigare eller mer (32 procent).

Andra vanliga svar är att man skulle ha valt ett annat yrke med en högre lön (20 procent), att man borde ha satt sig in mer i hur pensionen fungerar och vad som påverkar (20 procent) samt att man borde ha varit mer aktiv i sina placeringar (20 procent).

1 776 personer mellan 55 och 65 år deltog i undersökningen som gjordes av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank.

Källa: Swedbank


Fakta: Pensionärers råd till blivande pensionärer

I Pensionsmyndighetens rapport Blev det som du tänkt dig? fick deltagarna (som var i åldern 70-75 år) svara på vilka råd de skulle ge blivande pensionärer. De fyra vanligaste svaren var:

Börja spara själv så tidigt som möjligt.

Arbeta längre och börja ta ut pension så sent som möjligt.

Informera dig och räkna på hur det ekonomiska utfallet blir exempelvis vid olika pensionsåldrar och beroende på hur du gör ditt tjänstepensionsuttag.

Säkerställ att du har en tjänstepension och se över uttagstiden.

Undersökningen utfördes av Kantar Sifo och gjordes både genom en enkätundersökning och genom djupintervjuer. Totalt svarade 1 514 på enkäten och 20 personer djupintervjuades, samtliga i åldern 70-75 år.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!