Enligt måttet KPIF sjönk inflationstakten till 2,1 procent i maj, mot 2,5 procent i april. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 2,2 procent.
Jämfört med månaden före steg priserna i maj, enligt KPIF-måttet, med 0,2 procent.
I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål kring 2 procent, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.
Billigare charterresor
Enligt SCB beror den lägre takten bland annat på att en del prisuppgångar som skedde mellan april och maj i fjol nu försvunnit från årstakten.
"Vi ser också en del prisnedgångar från april till maj i år och då särskilt för flygcharter", säger Betrice Ljung, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.
Elpriserna steg i maj jämfört med månaden före, men i lägre utsträckning än väntat, enligt Nordeas Torbjörn Isaksson. Prisuppgångar märktes även för fordon och kläder. Men det motverkades av prisnedgångarna för exempelvis paketresor och grönsaker.
Varuinflationen backade samtidigt, som ett resultat av att en starkare krona vägde tyngre än effekter av högre råvarupriser och flaskhalsar inom industri och logistik.
Väntad utveckling
Statistiken bjöd enligt Isaksson inte på några större överraskningar. Och framför sig ser han i sommar hur KPIF-inflationen rensat för energipriser kommer att falla ned under 1 procent.
I maj uppmätte Statistiska centralbyrån KPIF-inflationen exklusive energi till 1,2 procent, mot väntade 1,4 procent. I april låg detta inflationsmått på 1,7 procent.
Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i maj till 1,8 procent, jämfört med 2,2 procent månaden före. Månadsförändringen var 0,2 procent.
Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.